06.01.2023. LUDBREŠKA PLANINARSKA OBILAZNICA  

IZVJEŠTAJ:  Poprilično friško, blagdansko jutro, neki zanjonjali, mic kasnili u polasku prema Ludbregu, gradiću koji se prema legendi nalazi u samom središtu svijeta. Vožnja protekla u upoznavanju sa svim apoenima naše nove valute, pretežno najsitnijih kovanica….kotizacije, graha, dnevnika LPO radi.

Ludbreg obasjan suncem, na Trgu Sv.Trojstva, centru svijeta, ishodištu 11. Novogodišnjeg pohoda Ludbreškom planinarskom obilaznicom, dočekuju nas članovi PD“ LUDBREG“….domaće delicije, napitci u giru. Prijava na info punktu, blokići za ovo, blokići za ono…Dnevnici… pozdravna riječ Damira Klarića predsjednika društva ( inače rođeni Karlovčanin ), milenijska fotka…kasnije doznali, po prijavama preko 20 planinarskih društava, 350 sudionika…Dubovčaka 50.

Dijelimo se u dvije grupe, uz pratnju vodiča jedni idu kraćom stazom, u razgledavanje grada i kulturno povijesnih znamenitosti, preko Ludbreških vinograda i klijeti te malo šume (13 km, 4 h ). Obišli su kružnicu – centar svijeta u Ludbregu, zatim Župnu crkvu Svetog Trojstva u kojoj se nalazi i relikvija Presvete Krvi Isusove, prošli uz rodnu kuću redatelja „Gruntovčana“ Mladena Kerstnera, kao i uz križni put i Zavjetnu kapelu i poznato svetište u Ludbregu, a zatim se planinarskim stazama uspeli do bregova, i popeli se na Vidkovac Sveti Vinko na Ludbreškoj vinskoj cesti, naravno uz usputna stajanja… degustacije…, pa se vratili natrag do centra grada.

Druga, brojnija grupa kreće u obilazak kompletne staze obilaznice, trasa je kružnog oblika, sastoji se od 7 dionica i 8 kontrolnih točaka, cca 25 km. Tijekom osmosatne hodnje uživali smo u prekrasnim vizurama Ludbreškog podbrežja. Gostoljubivost, srdačnost domaćina izložila nas je „subjektivnim opasnostima u planini“ ….„sedam kontrolnih međutočaka“ smo savladali bez velikog napora, s osmjesima i  veseljem, na kraju se nagradili usponom na 15 metarski vidikovac – kip Svetog Vinka, najvećim takvim kipom na svijetu, veći i od onog u Lisabonu. Nikoli, vodiču domaćina veliko HVALA što nas je vodio ovim prekrasnim krajem i upoznao nas sa dragim ljudima koje ćemo nadamo se imati prilike skoro vidjeti i u našem kraju.

Oko 18:00 sati smo po protokolu, opet svi zajedno, „zbigecani“ u hotelu Amalija, odmor, papica, okrijepa, ovjera dnevnika LPO podjela značaka, zahvalnica … muzika , dva i po sata preletilo, valjalo bi poći doma…

Izlet pripremili i vodili :

vodič  Krešimir Fajdić  i Robert Boić

FOTO Tihomir Mastelić

 

 

NAJAVA:
Planinarsko društvo „DUBOVAC“ Karlovac poziva svoje članove da u planinarsku 2023. godinu krenu iz centra svijeta, iz LUDBREGA, gradića smještenog na sjeverozapadu Hrvatske, koji se prema legendama nalazi u samom središtu svijeta, a velike svjetske metropole nalaze se na obodima koncentričnih krugova koji se iz njega šire. Istina ili ne, šarm Ludbrega, tog povijesnog, živahnog grada unjedrenog na dodiru obronaka Kalnika i ravnice rijeke Bednje, zaslužuje da o njoj pričaju legende. Raznolikost je riječ koja Ludbreg najbolje opisuje. Njegova povijesna i kulturna baština te pitomi, ali i veoma raznolik krajolik, čine ga zanimljivim mjestom za odmor, izlet, opuštanje, istraživanje ili avanturu u gotovo netaknutoj prirodi. U Ludbregu ćemo pronaći tragove prapovijesti, ostatke antičkih vremena, srednjovjekovne i barokne dvorce i crkve, nadaleko poznato svetište . U Ludbregu je sve prilagođeno opuštenom užitku, a mi ćemo uz pomoć domaćina, članova PD„LUDBREG“ hodnjom Ludbreškom planinarskom obilaznicom (kraćom ili dužom varijantom) otkrivati ljepote tog kraja.

 VODIČI : Krešimir Fajdić ( 091 3903 311 ) ; raspoloživi vodiči VS PD „Dubovac“
Polazak: 06.01.2023. PETAK – 06:30 sati ispred suda Težina izleta: L / O (kondicijski lako / otežano) N (tehnički nezahtjevno)
Cijena izleta :  110,00 HRK / 14,60 EUR  ( Preračunato prema fiksnom tečaju konverzije 1 EUR = 7,53450 HRK )    

PLAN IZLETA

  • 06:30 – polazak ispred suda prema Ludbregu gdje planiramo stići oko 08.30 sati
  • 08:30 – 16:00 – 11.Novogodišnji pohod po Ludbreškoj planinarskoj obilaznici LPO 2023
  • 16:30 – 19:00 – odmor, zajedničko druženje, topli obrok, podjela značaka i priznanja, muzika, zabava, ples…
  • 19:00 ( ili prema dogovoru ) polazak prema Karlovcu

Vodič ima pravo izmjene programa izleta prema objektivnim okolnostima na terenu.

Pored obvezne planinarske opreme istu ćemo prilagoditi i dogovoriti prije polaska a prema vremenskim prilikama.

NAPOMENA: Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta, da ispunjava zdravstvene,  psihofizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da prihvaća ovaj program, da ima plaćenu članarinu u pl. društvu za tekuću godinu, da pristupa izletu na vlastitu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča.

Prijave za izlet isključivo sa uplatom zaključno sa 29.12.2022. god. kod vodiča ili četvrtkom u 19.30 sati u Školskoj sportskoj dvorani Mladost – mala dvorana.

Predlažemo da se učlanite u PD DUBOVAC iz Karlovca. Tako postajete članom HPS-a čime ostvarujete niz pogodnosti od osiguranja do raznih popusta.

ŠTO NAS JE VIŠE TO NAM JE BOLJE !!!!.