18.06.2022. Cjajnik (Lärchenturm)

PD Dubovac organizira jednodnevni izlet 8.06.2021. na vrh Cjajnik (Lärchenturm) – 1941 m

Vrh Cjajnik je kuk odvojen od glavnog grebena Košute, a visok je 200-300m zavisno s koje se strane gleda. Uspon na vrh započinje na parkiralištu planinarskog doma pod Košutom. Planinarska staza najprije vodi kroz crnogoričnu šumu a zatim po neugodnom siparu do ulaska u stijenu, nakon toga feratom na vrh 1941m nadmorske visine, te spustom s spomenutog kuka do Cjajnikove škrbine. Nakon toga slijedi uspon na greben Košute. Grebenska staza dalje vodi do Košutnikovog turna (2133m). Nadomak vrha je odvojak koji feratom vodi prema visećem mostu koji treba prijeći i sa susjednog kuka spustiti se do sipara i natrag kroz šumu do polazišne točke.

Ferata na Cjajnik spada u najteže u ovom dijelu Europe i prava je poslastica za one koji vole adrenalin i osigurane planinarske puteve. Na njoj se posebno izdvajaju dvije sekcije od kojih se prva, prevjesna prečica duljine 8m ne može zaobići, te druga sekcija koja se može zaobići, a predstavlja izlaz na sami vrh dužine 30tak metara i nagiba 75-90%. Nakon uspona na vrh na kojem može biti maksimalno nekoliko ljudi, slijedi jednako težak spust na Cjajnikovu škrbinu. Za ovaj uspon obavezna je upotreba zaštitne kacige i kompleta za samoosiguranje (obavezno s apsorberom energije) zbog velikog broja vertikalnih sekcija. U Cjajnikovoj škrbini započinje planinarska staza kojom se dolazi do vrha Lärchenberg (Učnika) 2080 m. Sa ovog vrha planinarska staza vodi po samom grebenu Košute, kojim prolazi i državna granica između Slovenije i Austrije. Pogled sa staze je predivan, kako na austrijsku, tako i na slovensku stranu. Hodanje po grebenu ne treba podcijeniti posebno ako je jak vjetar. I na ovom dijelu ima nekoliko uskih mjesta kao i nekoliko prolazaka kroz kamenjar koji su osigurani sajlama.

Polazak : 18.06.2022. u 05,00 sati ispred zgrade suda u Karlovcu
Prijevoz i cijena :  kombijem i osobnim automobilima
Ocjena težine :  izrazito teško, vrlo zahtijevno 

Vodiči :  Jadranko Jagodić (099 8513 149) i Slobodan Kožul  ( 099 3659 393 )

PLAN IZLETA   

  • 05:00 polazak ispred zgrade suda
  • 09:00 dolazak do doma pod Košutom
  • 09,30 uspon na Cjajnik
  • 17:00 povratak na dom
  • 17:30 polazak za Karlovac
  • 21:30 dolazak u Karlovac

    Napomena: Obavezna je upotreba opreme za samoosiguranje. Hrana i piće iz ruksaka. Cijena prijevoza će se odrediti naknadno kad se utvrdi ukupan broj planinara i vrsta prijevoza.