16.-19.06.2022. Cres i Mali Lošinj

IZVJEŠTAJ:

Otoci CRES- LOŠINJ / Via APSYRTIDES 16.06. – 19.06.2022.

Četvrtak je, mirno jutro, krećemo prema otoku Krku, trajektnoj luci Valbiska, uz put nam se pridružuju naši članovi Ogulinci i Istrijani. Stižemo na vrijeme, gužva je…ukrcaj, za čas smo na Cresu, u trajektnoj luci Merag, pola sata vožnje i uz kraće zadržavanje na vidikovcu Gracina stižemo na parking iznad Valuna.

Spuštamo se kroz kalete ovog malog ribarskog mjesta, čuje se molitva svečane Tijelovske mise, zastajkujemo u crkvici, pogled na Valunsku ploču. Za jutarnju okrijepu razmili se po kafićima na rivi.

Unatoč popriličnoj vrućini, ma ima malo i vjetrića, većina kreće ( troje voli više kupanje u Martinšćici ) jednom od najtežih dionica dugometražne staze „Via Apsyrtides“ ( otokom Cresom i Lošinjem – dužine 149 km, 11 dionica, 4000 m visinske razlike )  i to od Valuna preko Lubenica, vrha Helm ( 482 m ) Vidovića do Martinšćice ( cca 14 km, 650 m visinske razlike ). Trebalo nam je ukupno 7 sati da prijeđemo dionicu, uz puno odmora, vidici sa Lubenica i Vidovića ne dozvoljavaju kraća zadržavanja….

Iz Martinšćice krećemo prema Velom Lošinju, dočekuju nas naši domaćini iz hostela „Zlatokrila“, o smještaju znamo sve, „Šimuni“ su naši, raspored po sobama napravljen, brzinski smještaj, i većina je na kupanju.

Tijekom večernjeg druženja uz fino „kontinentalno“ iće i piće potvrdili sutrašnji gir.

Uz kompleks hotela „Punta“, Lungo mare preko Vale Skura, Valdarka i u Malom Lošinju smo. Uličicom Sv.Marije dolazimo na Pjacal ispred Župne crkve rođenja Blažene Djevice Marije, nakon razgleda, preko dvjesto stepenica dovodi nas u vrevu Malog Lošinja, sezona se zahuktava. Sat vremena „slobode“ girivanje po rivi, kafićima, dućanima, poneki škicnuli i u ribarnicu. Krećemo „Via Apsyrtides“ preko brda Monte Baston, Bocca False, Zlatne uvale do autokampa „Čikat“ u Srebrnoj uvali…krajnje vrijeme za trosatni hedonizam. Treba krenuti dalje….neki ostaju, da im je prelijepo, neki krenuli i ranije, većina dalje uvalom Čikat do grada. Odvajamo se u dvije grupe, jedna nastavlja sa hedonizmom, druga, najupornija, preko Kalvarije dalje do vidikovca Providence s poučnom stazom „Apsyrtides“…..mjesto s kojeg je najljepši pogled na Mali Lošinj, lagana burica „očistila“ vidike prema Velebitu u čitavoj dužini, otoke podno Velebita, Učki, Osoršćica i otoci Lošinjskog arhipelaga na dlanu. Dočekali i uživali u trenutku kako kažu „sunce kad dotakne more“. Stišavali nas. Spust do Velog Lošinja po krasno uređenoj planinarskoj i biciklistčkoj stazi, lampice upaljene, laganini smo došli do terase „Šimuni“ isti tren prestao umor….muzika, papica, druženje kao da sutra ne idemo nikud.

Subota jutro, ipak se malo duže spava, ovaj put busom do Malog Lošinja, posjet Muzeju „Apoksiomena“ nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Oni koji su već posjetili muzej iskoristili vrijeme za opskrbu, idemo na otok Susak. Pred brodom smo u 13:15 gužva, smještamo se na gornjoj palubi, linija parta ka urica u 13:30. Sat vremena gotovo romantične vožnje uz zvuk brodskog motora i na Susku smo, jedinstvenom otoku ne samo na Jadranu kako po nastanku, svom izgledu, povijesti, stanovnicima Sansegotima. O svemu nam je tijekom posjete crkvi Sv.Nikole detaljno pričao župnik mons.Franjo  Velčić. Hvala mu na prekrasnim riječima. Šetnja od crkve do svjetionika nažalost je potvrdila riječi župnika da za još koju godinu Sansego neće biti prepoznatljiv. Sansegoti su gotovo nestali, nekadašnji vinogradi zarasli u draču, nemilice se devastira stara gradnja…naša „posla“. Nakon hodnje odmaramo pred Klubom iseljenika, kupanja nikad dosta, pada i picigin. Katamaran na vrijeme dolazi, vožnja do Lošinja ka u avionu, iskrcavamo se na Veloj rivi, čuje se muzika sa Lošinjskih terasa, ipak se ide busom u Veli, naša terasa otvorena ka i svako večer.

Već je nedjelja, pospremanje, voze se kuferi u bus, krećemo prema Kačićima, idemo na Osoršćicu, nažalost ne svi, neki bili prošle godine, neki umorni, ipak većina kreće Rudolfovom stazom prema Sv. Mikuli. Laganim hodom, gotovo šetnjom smo za manje od dva sata pred kapelom Sv.Mikule. Vauuu, kako lijepi pogledi, slikavanje, hladovina, odmor, Iva većinu vraća istim putem natrag pa dalje u Osor.

„Neuništiva ekipa“ ide prema Televrinu, uz put razočarana još jednom devastacijom, nekakav „Hakom“ nakon „Ine“ još malo prokopao bijele ceste do nekog stupa ??? antene??? da nas valjda lakše snimaju, kontroliraju..sramota. Idemo dalje po hrptu, guštamo u vizuramo, pakleno je, ma na Planinarskom domu – Sv.Gaudent – odmaramo u hladovini, pivica, spust i u 15:00 smo u Osoru. Napokon smo svi zajedno na okupu, neki u razgledu Osora, kupanju, udomaćili se u hladu pizzerije uz cestu.

U 17:30 svi u busu, ide se na trajekt u 19:00, stigli na vrijeme, ukrcaj, ma da ne bi bilo sve lijepo slijedi već poznati  „Krčki nedeljni prometni krkljanac“ , ipak bus u rukama Nikoline stiže na vrijeme u 22:30 bili u Karlovcu.

Ići će prijedlog prema „Autotransportu“ da samo ona vozi planinare „Dubovčake“.

Preletila četiri dana. Unatoč gotovo pravom ljetu, ne baš idealnom vremenu za ipak naporne hodnje odhodali smo većina nas sve ono što smo planirali. Oko 40 km Via Apsyrtides, 15 km planinarskim stazama na Lošinju, preko 1000  m visinske razlike.

Hvala svima, a bilo nas je 47, na krasnom druženju, međusobnom uvažavanju, toleranciji, pravom planinarskom duhu. Neko reče da bi ovo moglo prerasti u tradiciju…….ima preko 250 km staza na Lošinju, a uvala….

Izlet pripremili i vodili :

vodič Krešimir Fajdić, Ivan Pernar i vodičica pripravnica Irena Grgić

 FOTO Tihomir Mastelić

NAJAVA:

Planinarsko društvo „DUBOVAC“ Karlovac za svoje članove i članove HPS-a organizira planinarski izlet na otoke Cres i Lošinj koje ćemo upoznati hodnjom po dijelovima novo uređene staze nazvanoj Via Apsyrtides  ( Cresko-lošinjski arhipelag se u antičko doba zvao Apsyrtides, pa odatle i naziv ) transverzali koja se proteže od najsjevernije točke otoka Cresa, rta Jablanac, pa sve do rta Radovana, najjužnije točke otoka Ilovika, dužine je 149 km, podijeljena u 11 etapa a na njoj se prođe 4.000 metara visinske razlike. Boraviti ćemo i na otoku Susku, malom otoku, na sat vožnje brodom od Lošinja, poznatom po plitkim pješčanim uvalama, predivnoj narodnoj nošnji, pijesku – žućkastoj prašini od koje je otok načinjen, po dijalektu, sve to ga čini jedinstvenim na Mediteranu. Usponom na Osorščicu, koja je zbog ljepote vidika, pristupačnosti te planinarskog doma na svojemu hrptu jedna od najatraktivnijih planina hrvatskih otoka, završti ćemo boravak na otoku Lošinju, biseru ne samo Jadrana.

VodičiKREŠIMIR FAJDIĆ  ( +385 91 3903 311 ); raspoloživi vodiči Vodičke sekcije PD „DUBOVAC“
Polazak 16.06.2022. četvrtak  – 05.00 sati ispred zgrade suda u Karlovcu
Težina izleta:   O ( kondicijski otežano ) N ( tehnički nezahtjevno )
Cijena izleta :  550,00 kn ( u cijenu je uračunat prijevoz autobusom, trajekt, 3 noćenja )

PLAN IZLETA

Četvrtak  16.06.2022.

  • 05:00 polazak ispred zgrade suda prema trajektnoj luci Valbiska, ukrcaj na trajekt 07:15 sati, via trajektna luka Merag
  • 07:45 09:00 – dolazak u Cres, odmor, razgled grada
  • 09:45 16:00 Via Apsyrtides – planinarska tura Valun – Lubenice – Kormilati – Vidovići – Martinšćica ( odmor )
  • 18:00 – dolazak u Veli Lošinj, smještaj, slobodno vrijeme, noćenje

Petak  17.06.2022.

  • Via Apsyrtides – planinarska tura po Lošinju, zaviriti ćemo u najatraktivnije dijelove otoka vitalnosti, slobodno vrijeme, noćenje

Subota 18.06.2022.

  • U popodnevnim satima boravak na otoku SUSKU – pješačka staza cca 8 km

Nedjelja 19.06.2022.

  • Odlazak iz smještaja prema Nerezinama, planinarska tura – uspon na Sv.Mikulu, opcionalno i vrh Televrin, pl.kuća Sv.Gaudent – Osor ( odmor, ručak )
  • Prema dogovoru odlazak prema trajektnoj luci Merag, ukrcaj na trajekt ( 19.00 sati ) dolazak u Karlovac oko 22.00 sata.

 

Vodič ima pravo izmjene programa izleta prema objektivnim okolnostima na terenu.

Pored obvezne planinarske opreme istu ćemo prilagoditi i dogovoriti prije polaska a prema vremenskim prilikama.

NAPOMENA: Odazivom na izlet, odnosno uplatom istog, svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta, da ispunjava  zdravstvene,  psihofizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da prihvaća ovaj program, da ima plaćenu članarinu u pl. društvu za tekuću godinu, da pristupa izletu na vlastitu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča.

Prijave za izlet isključivo sa uplatom zaključno sa 02.06.2022. god.kod vodiča ili četvrtkom u 19.30 sati u prostorijama Školske sportske dvorane Mladost–mala dvorana.  

Predlažemo da se učlanite u PD DUBOVAC iz Karlovca.Tako postajete članom HPS-a čime ostvarujete niz pogodnosti,od osiguranja do raznih popusta.

ŠTO NAS JE VIŠE TO NAM JE BOLJE !!!