16.12.2023. IZLET IZNENAĐENJA

IZVJEŠTAJ:
Na izlet za koji je odredište polaznicima izleta bilo nepoznato, odazvalo se 49 planinara. Sa  2 vodiča u autobusu je bio  51 putnik .Krenulo se sa stajališta autobusa ispred suda u Karlovcu točno u 07,15 sati  te je nakon nekoliko minuta vožnje otkriven cilj izleta i izložen okvirni plan za izlet . Novo Mesto i Trška Gora .

U Novo Mesto smo stigli desetak minuta prije 9 sati  i tamo su nas dočekali prijatelji i domaćini iz prijateljskog PD Krka iz Novog Mesta . Marijana i dva Antona .

Prvi dio izleta zamišljen je kao kraći obilazak značajnih dijelova grada a  kolegica Marijana , inače turistički vodič ,bila je stručni voditelj tog dijela izleta . Odmah i prvo smo stali kod  spomenika Leonu Štukelju da bi nakon kraćeg podsjećanja na uspjehe tog poznatog gimnastičara prešli most i na glavnom gradskom trgu otišli na kavu u jedan od obližnjih lokala , prema vlastitom izboru.

Nakon kave i niza informacija o trgu i gradu gdje se nalazimo ,nastavili smo ulicama pored prostorija PD Krka do crkve Sv.Nikole  .Razgledali smo crkvu izvana i iznutra i popeli se na razglednu plaformu u zvoniku crkve . Taj je dio nedavno uređen za posjetioce . Natavili smo do šetnice uz rijeku Krku da bi stigli do spomenika Alojzu Knafelcu koji je ustanovio svima poznatu planinarsku markaciju . Spomenik je podignut za 100 godišnjicu tog planinarskog znaka , 2022. godine .

Šetnja je nastavljena preko novog pješačkog mosta  prema našem autobusu koji nas je odvezao u mjesto Sevno podno Trške Gore .

Uslijedio je lagan uspon do vrha gdje se nalazi crkva Marijina rođenja . Tamo nas je čekalo lijepo iznenađenje . Članice društva Trškogosko srce su nam priredile doček uz tradicijsku dobrodošlicu . Srdačne i lijepe riječi , srce od domaćeg kruha, pogače ,kolače , čaj i kuhano vino ! Nakon kraćeg druženja spustili smo se u podnožje Trške Gore do autobusa koji nas je odvezao u gostilnu Stefan gdje smo uživali u druženju uz zajednički ručak .

Nakon rućka vratili smo se u Novo Mesto i iskoristili vrijeme prije povratka za obilazak glavnog gradskog trga koji je u ovo vrijeme adventski uređen .U Karlovac  smo stigli malo prije od 19 sati .

Izlet su vodili vodiči HPS-a Ratomir Draganjac i Krešimir Fajdić a na terenu Trške Gore i grada Novog Mesta vodiči  su bili Anton Progar i Anton Murgelj , vodiči PZS , članovi Planinskeg društva Krka . ( Hvala Marijana , hvala Tone , hvala Tone ).

FOTO TIHOMIR MASTELIĆ IVIĆ

VIDEO TIHOMIR MASTELIĆ

 

____________________________________________________________________

NAJAVA:

PD Dubovac organizira završni izlet godine u subotu  16.12.2023. kao  IZLET IZNENAĐENJA.

Kao što je bilo i prethodnih godina , odredište izleta i program  izleta neće biti objavljen do trenutka kad krenemo na put.

Polazak : 16.12.2023.g. u 07:15 sati ispred zgrade suda u Karlovcu .
Cijena: 20 € / 150,69 Kn ( veliki autobus )
Uplate na sastancima kod vodiča , zaključno s  07.12.2023.
Ocjena težine :  L – kondicijski lagano , N- tehnički nezahtjevno
Vodiči :  RATOMIR DRAGANJAC  ( 098 9436 170 ) , KREŠIMIR FAJDIĆ  (091 3903 311)  

OKVIRNI PLAN IZLETA

  • 07,15 polazak autobusa
  • očekivani povratak , isti dan

 

Ukupno  trajanje hoda je oko 4 sata . Predviđen je zajednički ručak  i posjet  objektu za koji se naplaćuje ulaznica . Uplaćena kotizacija pokriva te troškove i trošak prijevoza .

Uputno je ponijeti  hranu (sendvič) i vodu prema potebi . Ručak je predviđen u poslijepodnevnim satima .

Oprema : uobičajena planinarska , štapovi za hodanje dobro će doći .