Završena je 13. Mala planinarska škola

Svečanom dodjelom diploma Hrvatskog planinarskog saveza i Planinarskog društva Dubovac u nedjelju 10.12.2023.  završena je 13. Mala planinarska škola. U školu je krenulo 42. djece a uspješno ju je završilo 29, u dobi od 4 do 14 godina. Škola je obuhvatila osam tematskih izleta i vježbu na umjetnoj stijeni.

Glavni cilj je bio upoznati djecu na njima primjeren način s osnovama planinarstva te ih podučiti ispravnu odnosu prema prirodi i potaknuti na boravak u njoj.

Dugi period lijepog vremena omogućio nam je da hodajući pješačkim i planinarskim stazama upoznamo prirodne i kulturne vrijednosti Karlovačke županije, Gorskog kotara, Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, Parka prirode Žumberak, Like, Korduna i Nacionalnog parka Škocjanske jame u Sloveniji. Kroz igru i druženje obilazili smo vrhove brda i planina, dijelove planinarskih obilaznica, posjetiteljske centre nacionalnih parkova i parka prirode, zaštićene prirodne lokalitete i Memorijalni centar Nikole Tesle.

Male planinarke i planinari stekli su osnovna znanja o planinarskoj opremi, orijentaciji, kretanju i boravku u planini, planinarskoj etici i ponašanju, planiranju izleta, opasnostima u planini te su se upoznali s speleologijom i osnovama penjanja.

Čestitka svim polaznicima, posebno najmlađim sudionicima i hvala roditeljima na iskazanom povjerenju i sudjelovanju te svim vodičima i predavačima.

Vidimo se na izletima u 2024.!

Vjekoslav Šipek
voditelj MPŠ

MPŠ (pd-dubovac.hr)