07.01.2024. ŠPIČASTI VRH

IZVJEŠTAJ: Ni ultradramatične najave užasnog vremena, „smaka svijeta“, „polarne zime“, orkanskog vjetra, ni upaljeni „meteoalarmi“  uglavnom „ crveni“ nisu nas spriječili da planinarsku 2024. godinu započnemo sudjelovanjem na Novogodišnjem planinarskom pohodu na Špičasti vrh, „ Palačinka Pohodu“ u organizaciji vrijednih članova PD „Vršak“ iz Brod Moravica.

Kao da bura, snijeg, kiša ne gostuju u našim krajevima u ovo doba godine…..bar da je „švikala“ bura i padao snijeg… onda bi konstatirali da smo bili na prekrasnom izletu…ovako ćemo reći da je izlet bio lijep, pravi planinarski gir, uživanje, nova lica, za većinu boravak u novom kraju. A sve je počelo u tmurno nedjeljno jutro, sipi kišica, autobus sa 39 planinara ( neke temperatura ostavila doma ) kreće u planirano vrijeme, via Brod Moravice, nema jutarnje kavice, sve zatvoreno pa i ona jedina gostiona u Brodu.

Uzimamo opremu, vade se pelerine za kišu…koje šarenilo u tmurno, maglovito jutro, idemo prema nedalekim Moravičkim Selima, ishodištem planinarskog pohoda. Uz kraće zaustavljanje pored  Piljdaka ( visokog, kamenog spomenika, nastao u 17.st,  smješten na raskrižju putova između Moravica, Moravičkih Sela i Maklena. Neki povjesničari drže da je to sakralni znamen, a drugi je služio kao dojavnica kojom su se prenosili signali o dolasku Turaka ) u  Selima smo za dvadesetak minuta. Dočekuju nas vrijedni domaćini, rješavamo formalije „kotizacije“….magnetić pohoda, kava, poticajni „elektroliti“, evo i Vilima našeg člana, ovdašnjeg starosjedioca…neki stižu i automobilima..ZG, VŽ, RI, DE….ma skupilo se osamdesetak možda i sto planinara. U 10.00 pozdravni govor domaćina, odmah se dijele i nagrade, Dubovčaki dobivaju nagradu ( na Vincekovu se otvara ) za najbrojnije društvo, naš Blaž dobiva nagradu kao najstariji sudionik, Jasminka, Damir dobivaju knjige poezije…oko 10.30 napokon krećemo prema Špićastom vrhu, jednom od najatraktivnijih vidikovaca nad dolinom Kupe, nažalost u to se danas nismo uvjerili…za sat vremena smo na vrhu, samo na trenutak se otvorio pogled…magla, rosulja, neki i ogladnili. Fotkanje, idemo natrag, preko Sevskog vrha, ima mic i snijega, zamišljamo pred nama Skradski vrh, vidimo Moravička sela u kojima oko 13.00 sati. Dočekuje nas kuhano vino, dijele se palačinke…mljac, mljac. Ide i ples, još ima nagrada, domaćini si dali truda. Vrijeme leti, krećemo prema Brodu, uz vodstvo vjeroučitelja Antonija, idemo preko Delača ( zastajkujemo pored kuće Delač najstarije sačuvane  kuće u Gorskom kotaru – 1644 g. ), Maklena i začas smo pred busom.

Kraći odmor iskorišten za presvlačenje, idemo dalje,  razgled Župne crkve svetog Nikole, čeka nas i razgled zbirki Brod Moravica, sve u centru, Turanj – kula Zrinski, „Naša željeznica“, memorijalna učionica “Vilko Golubić“, „Moravičko vočarstvo“ , Kolarnica… o svakoj zbirci Antonio ispričao istinitu „priču“ o burnom življenju na ovim prostorima. Sve završava u „ Plavom podrumu“ …..vraćamo se u dane mladosti veselja, i kak se spada, Antonio zavrtio „putnu“, uz veliko hvala, pozdrav, drito iz podruma u bus i doma.

Kaže Starki da smo imali sreće s vremenom…. doma nas dočekuje kiša.

Ma samo da nije bilo te rosulje, magle……razlog da se ponovno vratimo u ovaj prekrasni kraj

FOTO GALERIJA

Izlet pripremili i vodili :

vodiči Krešimir Fajdić i Damir Starešinić 

 

_________________________________________________________________

NAJAVA:

Planinarsko društvo „DUBOVAC“ Karlovac poziva svoje članove da u planinarsku 2024. godinu krenu iz Brod Moravica malenog naselja i središta općine u Primorsko-goranskoj županiji.Smještene u zapadnom djelu Gorskoga kotara, na 560 m nadmorske visine. Najstarija je to općina u Gorskom kotaru u kojoj živi svega 670 stanovnika što ju čini i najmanje naseljenom. U sastavu općine se nalaze čak 38 manjih naselja. Izuzetno burne prošlosti, ovo područje je iznimno slikovito, okruženo gustim šumama sa prekrasnim vidikovcima i planinskim stazama uz kanjon rijeke Kupe koja je prirodna granica prema Sloveniji. Jedan od najatraktivnijih je svakako Špičasti vrh (KT HPO 9.2., 702 m)  i vidikovac nad dolinom Kupe koji je ime dobio po svojim strmim stranama. Nalazi se na grebenu koji ga povezuje s Levešnim vrhom, a odlikuje se neobično lijepim vidicima na dolinu Kupe.

U popodnevnim satima pruža nam se prilika da razgledamo zbirke Brod Moravica : Turanj, kula Zrinski, „Naša željeznica, memorijalna učionica „Vilko Golubić“, „Moravičko voćarstvo“, Buffet „Plavi podrum“ , Kolarnicu.

 VODIČI : Krešimir Fajdić ( +385 91 390 3311 ) ; raspoloživi vodiči VS PD „Dubovac“
POLAZAK: 7. 1. 2024. NEDJELJA – 7.30 autobusna stanica ispred zgrade suda u Karlovcu
TEŽINA IZLETA : L ( kondicijski lako ) N (tehnički nezahtjevno)
CIJENA IZLETA :  25,00 € / 188,36 HRK ( prijevoz, kotizacija pohoda, razgled zbirki Brod Moravica )          

PLAN IZLETA

  • 07,30 – polazak ispred suda prema Brod Moravicama gdje planiramo stići oko 08.30
  • 08,30 – 9.00 – hodnja Brod Moravice – Moravička Sela
  • 09,00 – 13.30 – pohod na Špičasti vrh, „Palačinka pohod“ prema programu organizatora PD „VRŠAK“
  • 13,30 – 14.00 – hodnja Moravička Sela – Brod Moravice
  • 14,00 – 15.30 – razgled zbirki Brod Moravica
  • 16,30 ( ili prema dogovoru ) polazak prema Karlovcu

Vodič ima pravo izmjene programa izleta prema objektivnim okolnostima na terenu.

Pored obvezne planinarske opreme istu ćemo prilagoditi i dogovoriti prije polaska a prema vremenskim prilikama.

NAPOMENA: Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta, da ispunjava zdravstvene,  psihofizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da prihvaća ovaj program, da ima plaćenu članarinu u pl. društvu za tekuću godinu, da pristupa izletu na vlastitu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča.

Prijave za izlet isključivo sa uplatom zaključno sa 28. 12. 2023. god. kod vodiča ili četvrtkom u 19.30 u Školskoj sportskoj dvorani Mladost – mala dvorana.

Predlažemo da se učlanite u PD DUBOVAC iz Karlovca. Tako postajete članom HPS-a čime ostvarujete niz pogodnosti od osiguranja do raznih popusta.

                                                                      ŠTO NAS JE VIŠE TO NAM JE BOLJE !!!!.