14.01.2024. Klek – Pohod u spomen na Damira Cazina

IZVJEŠTAJ:

Ugodnom vožnjom iz hladnog Karlovačkog jutra sa -6 na termometru 30 planinarki i planinara našeg društva  stiže u Ogulin gdje nas dočekuje vjetrovitih ali ugodnih +6 celzija.

Okupljamo se ispred groblja, gdje nam se  pridružuju  planinari PD Željeničar iz Zagreba i HPD Vinica iz Duga Rese te  Damirovi prijatelji stigli osobnim automobilima. Na dostojanstven način vođeni Damirovim roditeljima  pohodimo grob i odajemo počast  našem planinaru i  prijatelju  Damiru Cazinu.  U spomen na njega želja nam je  pohoditi Klek, planinu koju je kako priča tata Marijan , Damir neizmjerno volio i  često se na nju penjao.

Nažalost ponekad   zbog  otežanih vremenskih uvjeta  u planini naše želje nisu ostvarive.    Dan prije pohoda  HGSS Stanica Ogulin obavještava   da veći komadi leda padaju na stazu s stijena poslije planinarskog doma. Odlučujemo da ne izazivamo sudbinu i odustajemo od penjanja na vrh.  Vrh neće nigdje otići, a mi ćemo se  vratiti i popenjati ga. Dogovaramo da pohod krene u 10 sati iz Bjelskog  do planinarskog doma , pa imamo dovoljno vremena  i zastajemo u Ogulin sat vremena na „produženoj kavici“  u nekom od lijepih Ogulinskih kafića i kavani.

Naših 10 planinara željnih  više adrenalina ostavljamo pod vodstvom našeg Roberta Boića na Kneji odakle kreću  prema domu gdje ćemo se pridružiti glavnini pohoda, a mi produžujemo prema Bjelskom, dočekuje nas sunčano vjetrovito prijepodne, snijega u podnožju ni do gležnja.  Naša nova članica   Antonela (čitaj reporterka KA PORTALA)  „poriktava“ nas za „milenijsku fotografiju“ , svih sudionika  pohoda. Krećemo put doma predvođeni Damirovim roditeljima . Hodamo lagano poluzaleđenom stazom, pomalo zasniježenom, oprezno, ne žurimo. Vjetar šiba obraze, osjet hladnoće po tijelu, ali mi smo spremni za takve uvjete. Nakon kratkog odmora stižemo u dom oko 11 sati.  Nekolicina planinara na vlastitu odgovornost ipak se odlučuje za odlazak na vrh, a mi ostajemo u toplom zagrijanom planinarskom domu  gdje kroz prozore gledamo kako vjetar neumoljivo puše i savija grane stabala oko nas.  Dok čekamo povratak naših planinara  u domu se zabavljamo na naš planinarski način, ića i pića nije i nikad neće nedostajati. Ono što mene uvijek ispuni toplinom je to zajedništvo nas planinara. Kušaju se kobasice od Ive, Mire, Damira, Dražena….,  rakija od Marijana , Roberta,  razne slastice i delicije na stolovima. Širi se miris finog kuhanog vina  koji su za nas pripremili uvijek ljubazni domaćini PD Klek.

U 13.30 slijedi povratak . Krećemo put Josipdola u siranu Mišćević gdje nas dočekuju ljubazni domaćini  čašicom „dobrodošlice“ i degustacijom njihovih proizvoda. Tu je neizostavni sir Škripavac, pa Lički,  Mediteranski..deustirali, popili , kupili tko je i koliko želio. Hvala domaćinu na gostoprimstvu.

U 16 sati krećemo kući gdje stižemo sa  crkvenim zvonom točno u 17.00 sati. Ovim putem zahvaljujem  svim planinarima  koji su se odazvali  na pohod u spomen na našeg Damira sa željom  zdravi bili i vidjeli se i dogodine u još većem broju.

Izlet pripremili i vodili:

vodiči Irena Grgić i Robert Bojić+

FOTOGALERIJA ANTONELA ZVONKOVIĆ KAPORTAL

 

 

 

__________________________________________________________________

NAJAVA:
Planinarsko društvo „DUBOVAC“ Karlovac za svoje članove i članove HPS-a organizira Pohod u spomen na Damira Cazina.Pohod se organizira na njemu omiljeni Klek ( KT HPO 8.2., 1181 m ), istaknutu planinu na rubu Velike Kapele, iznad grada Ogulina. To je jedno od najatraktivnijih i najpopularnijih planinskih odredišta u Hrvatskoj. Ima oblik 3-4 km dugog hrpta strmih strana, na čijem vrhu je 200 metara visoka stjenovita glava. Prema narodnoj predaji, vrh Kleka je okupljalište vještica u olujnim noćima pa su one postale svojevrstan simbol Kleka i Ogulina. Klekova stijena ispod vrha bila je prva škola hrvatskih alpinista i u njoj je izveden velik broj prvenstvenih penjačkih uspona.

Ovim putem pozivamo svoje članove ali i članove drugih društava da nam se pridruže i da dostojanstveno i na planinarski način obilježimo obljetnicu njegove pogibije. Prije samog uspona obišli bi njegovo mjesto počinka na mjesnom groblju u Ogulinu i time bi odali počast našem prijatelju i kolegi planinaru.

VodičiIRENA GRGIĆ ( +385 98 507 222 ) ; ROBERT BOIĆ ( +385 91 519 1894 )
Polazak 14. 1. 2024. nedjelja  –  07.00  autobusna stanica ispred zgrade suda u Karlovcu
Težina izleta:   O ( kondicijski otežano ) N ( tehnički nezahtjevno )
Cijena izleta :  10,00              

 PLAN IZLETA

07.00 – polazak sa autobusne stanice ispred zgrade suda u Karlovcu
08.00 – dolazak na groblje u Ogulinu
09.30 – dolazak u Bjelsko i početak uspona na Klek
14.00 – povratak u Bjelsko
15.00 – ( ili prema dogovoru ) polazak prema Karlovcu                          

Prijave za izlet isključivo s uplatom zaključno sa 4. 1. 2024. god. na redovnim sastancima PD „Dubovac“ četvrtkom u 19.30  u prostorijama Školske sportske dvorane Mladost–mala dvorana

Obveznu planinarsku opremu potrebno je prilagoditi vremenskim prilikama.

NAPOMENA: Odazivom na izlet, odnosno uplatom istog, svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat s uvjetima izleta, da ispunjava  zdravstvene,  psihofizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da prihvaća ovaj program, da ima plaćenu članarinu u pl. društvu za tekuću godinu, da pristupa izletu na vlastitu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča.

Predlažemo da se učlanite u PD „DUBOVAC“ iz Karlovca jer tako postajete članom HPS-a čime ostvarujete niz pogodnosti, od osiguranja do raznih popusta.

Vodič ima pravo izmjene programa izleta prema objektivnim okolnostima na terenu.

ŠTO NAS JE VIŠE, TO NAM JE BOLJE !!!