20.01.2024. PO ŠTRIGOVSKIM BREGIMA VINCEKOVO

IZVJEŠTAJ:
Ima nešto u tom Međimurju….ne znam zašto, ma i ove godine odlučili u tom kraju obilježiti blagdan sv. Vinka, koji označava početak rada u vinogradima, zaštitnika vinogradara i vina koji je prigrlio i planinare a oni i njega.

Subotnje, karlovačko, vedro, pravo zimsko jutro, krećemo prema Štrigovi,  gdje se, kako kažu, zemlja zaljubila u nebo pa ga svojim vrhuncima cjeliva, a ono joj uzvraća najboljim što ima, uvjerili se posjetom prekrasnom vidikovcu Mađerkin breg, ukupne visine 27 metara, najvišoj točki Međimurja. Pogledi se pružaju na sve strane, vizure idilične, novouređeni vinogradi….bregi…tam pak je Slovenija, Mađarska, Austrija, Ivančica…fotkanja…mali odmor uz kavicu, kupuju se suveniri, šetnja do busa…odmah se i spremamo za pohod da ne „štetamo“ kod dolaska.

A sve počelo kod Doma kulture u Štrigovi, dočekuju nas pripremljeni bonovi, ka urica u 9.30 kreće pohod, kažu preko 2000 sudionika. Stazu dugu oko 11 kilometara, koja je vodila kroz slikovito vinorodno područje obavijeno snježnim pokrivačem „Dubovčaki“ su odhodali za 6 sati, naravno uključivo i  odmaranje na točkama pohoda, a bilo ih je četiri, čisti hedonizam. Muzika na svim punktovima, tamburaški sastav „Podrumari“ uz koje se veselo pjevalo, zaplesalo. Na sve tri točke prisustvujemo tradicionalnoj ceremoniji rezidbe vinove loze, uz kuhano vino, topli čaj te pokoji zalogaj s nogu….. pazite na „opasnu“ četvrtu točku, pravovremeno upozoravaju naši „brzohodači“…točka iznenađenja, Općina Štrigova, TZO Štrigova i tvrtka Štrikom dočekuju sudionike raznolikim izborom „poticajnih elektrolita“ OPG-a Stanke Kelnerić. Laganini spust, pomalo razdragani stižemo do busa…..druga obleka… via Dom Kulture…ni igla ne može stati, svi nasmijani, veseli, papaju se fine kobasice, bon ide u tombolu, izvlačenje nagrada……podosta ih ide i u Karlovac.

Vrijeme do 20.00 preletilo, dan za pamćenje je iza nas, valjalo bi poći doma, Zdravac pali bus, kraći odmor,  u Karlovcu smo oko 23.00, jurimo svak na svoju stranu, sutra je još jedno Vincekovo….

Hvala svim našim članovima, prijateljima planinarima iz HPD „Vinica“ koji su svojim ponašanjem pridonjeli uspješnoj realizaciji i ovogodišnje Vincekove priče.

Vincekov pohod po Štrigovskim bregima ide svake godine drugim putem, drugim stazama…….

Izlet pripremili i vodili :
vodič  Krešimir Fajdić i Ivan Lutz

FOTOGALERIJA

______________________________________________________

NAJAVA:
Planinarsko društvo „DUBOVAC“ Karlovac svoje članove i članove HPS-a i ove godine u prigodi obilježavanja Dana svetog Vinka,  zaštitnika vinogradara, organizira izlet u Međimurje, na krajnji sjever Hrvatske, u Štrigovu gdje se, kako kažu, zemlja zaljubila u nebo pa ga svojim vrhuncima cjeliva, a ono joj uzvraća najboljim što ima. Suncem i kišom kad ih treba, snijegom i maglom kad zaštitu traži.  Sve što je moderan svijet gotovo zaboravio, u Štrigovi i njezinu kraju još uvijek živi. Rajski je to kutak, kažu. Tamo su zeleno zlatni brijezi ukrašeni vinogradima čiji urod daje božansko piće, šume čiste zrak, skriveni zemljani putevi jačaju tijelo, a udoline griju obiteljski domovi. Štrigova je tamo gdje se zemlja i nebo sljubljuju. Ona je tamo gdje je svatko kao doma, a dom je taj kojem se opet i opet vraćate a u što ćemo se uvjeriti hodnjom po Štrigovskim bregima ( kružna tura cca 13 km ).

Prije samog pohoda, posjetiti ćemo vidikovac Mađerkin breg, na 341 metru nadmorske visine, samo tri i pol metra niže od najviše točke Međimurja. Vidikovac je ukupne visine 27 metara te se zahvaljujući tome tijekom posjete samom vidikovcu posjetitelji nalaze na najvišoj točci Međimurja, točnije na 361 m nadmorske visine. Pogled koji se pruža s njega ostavlja bez daha.    

VodičiKREŠIMIR FAJDIĆ  ( +385 91 390 3311 ) ; IVAN LUTZ ( +385 91 621 5144 )
Polazak 20. 1. 2024. ( subota ) – 6.00autobusna stanica ispred zgrade suda u Karlovcu
Težina izleta:   L ( kondicijski lako ) N ( tehnički nezahtjevno )
Cijena izleta:  prijevoz 16,00 € + kotizacija 10 € (4 bona za piće  i 1 za hranu)  + 2,70 €  vidikovac                                                                       

PLAN IZLETA

  – 06:00  polazak ispred suda prema vidikovcu Mađerkin breg gdje planiramo stići oko 8:00 sati
 – 08:00 –  08:40  boravak na vidikovcu, odmor
  – 09:30 – start Vincekovog pohoda po Štrigovskim bregima
 – 15:00 – 16:00 cilj u ŠTRIGOVI – dom kulture ( planinarska veselica uz glazbu, jelo i piće )
 – 18:00 ( ili prema dogovoru ) polazak prema Karlovcu gdje planiramo stići oko 21:00 sat.

Vodič ima pravo izmjene programa izleta prema objektivnim okolnostima na terenu.

Pored obvezne planinarske opreme istu ćemo prilagoditi i dogovoriti prije polaska, a prema vremenskim prilikama.

NAPOMENA: Odazivom na izlet, odnosno uplatom istog, svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta, da ispunjava  zdravstvene,  psihofizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da prihvaća ovaj program, da ima plaćenu članarinu u pl. društvu za tekuću godinu, da pristupa izletu na vlastitu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča.

Prijave za izlet isključivo sa uplatom zaključno sa 11. 1. 2024. god.kod vodiča ili na sastancima Društva četvrtkom u 19.30.

Predlažemo da se učlanite u PD DUBOVAC iz Karlovca.Tako postajete članom HPS-a čime ostvarujete niz pogodnosti,od osiguranja do raznih popusta.

ŠTO NAS JE VIŠE TO NAM JE BOLJE !!