18.03.2023. VISIBABA i BUDAKOVO BRDO

IZVJEŠTAJ:  Iz ujutro prohladnog Karlovca grupa od 57 planinara krenula je prema Baškim Oštarijama sa nadom da ćemo u uživati u prekrasnom danu i pogledima na vrhovima srednjeg Velebita ,Visibabi i Budakovom brdu.

Krenuli smo u 6i30 uz obaveznu usputnu kavicu na Janjču i stigli na Prpić polje nedaleko Baških Oštarija u 9i30.Spremili smo se za uspon ali nam je prvo Ranko ispričao malo o Prpi i o životu u tim krajevima. Dan je bio kao izmišljen za planinarenje sunčan ,skoro bez imalo vjetra. Osim planinara koji su stigli autobusom još su nam se pridružili dvoje koji su stigli autom i pas koji je putovao s  njima. A jedna planinarka je ostala u razgledavanju Baških Oštarija .Krenuli  smo u dugačkoj koloni prema Badnju sa ciljem da dođemo prvo do Premužićeve staze, a njome dalje do Dabarske kose pa mali stjenoviti uspon na Visibabu. Troje planinara zbog osobnih razloga nakon Visibabe  krenulo je putem nazad do Baških Oštarija gdje smo se trebali naći u povratku. Nakon pauze , slikanje i uživanja u pogledima krenuli smo dalje prema Prikinutom brdu prvo spuštajući se malo na sjevernu stranu gdje je bilo i snijega .Srećom nije nam otežavao hodanje i oko 14:30-15:00 stigli smo na naš drugi cilj Budakovo brdo.nPonovo nam je vrijeme i blagi vjetar dozvolilo da uživamo u pogledima na vrhu. Nakon odmora ,slikanja krenuli smo se spuštati na Premužićki sa Budakova brda. Uz neke sitne poteškoće uspjeli smo i nastavili njome do Dabarske kose. Pošto smo malo više uživali na vrhu malo smo duže morali hodati po Premužićki bez pauze sve do Dabarske kose. Mislim da u tom trenutku i nisam bio najomiljenija osoba ali se nadam da su na kraju shvatili zašto je to bilo tako- da pobjegnemo od mraka. Nakon malo odmora na Dabarskoj kosi krenuli smo natrag do autobusa  Premužićkom koja u ovom dijelu nije bila toliko teška za hodanje. Kod skretanja za Butinovaču krenuli smo prema Badnju i našem posljednjem usponu do autobusa. Sunce je već polagano u zalasku i jedina misao je da se spustimo prije mraka. Razdvojili smo se po brzini hoda na tri grupe ,svaka sa svojim vodičem. I u vremenu od  18;50-19;00 svi smo bili u autobusu možda minutu ,dvije do mraka. Uspjeli smo u potpunosti iskoristiti lijepi dan. Nastavili smo druženje u hostelu u Baškom Oštarijama do 20;30 kad smo krenuli za Karlovac i stigli oko 23 sata

Zahvaljujem se svima jer iako je bilo dosta za hodati 58 nas je bilo na Visibabi a 55 na Budakovom Brdu ,Prošli smo oko 21km i oko 850 m visinske razlike. Teško je bilo  al se moglo i ponosan sam na sve sudionike. Imali smo prekrasno vrijeme i mnogo toga vidjeli a i čuli nakon Rankova izlaganja. Iskoristili smo dan u potpunosti .

Posebno bi se zahvalio mojim i vašim vodičima koji su mi čuvali leđa i pazili da smo svi na broju Ranku Baždarui Kreši Fajdiću. Nadam se da su svi uživali .Bilo je teško ali zbog ispenjana tri vrha svi mogu biti ponosni i zadovoljni .

Izvještaj napisao Damir Starešinić –Starky

FOTO- TIHOMIR MASTELIĆ

NAJAVA:
Planinarsko društvo „ DUBOVAC “ organizira jednodnevni izlet u
subotu 18.03.2023.   VISIBABA (1160m) i BUDAKOVO BRDO ( KT HPO 1317m ).

Budakovo brdo (KT HPO 1317 m ) je slikovit gorski hrbat u središtu srednjeg Velebita, u vršnom dijelu potpuno travnat i po tome izdaleka prepoznatljiv. Zbog svog smještaja i slobodnog vidika otvara pogled na primorsku i na kopnenu stranu planine . S vrha se pruža pogled u svim smjerovima, a posebno se ističe onaj prema priobalju i otocima, Bačić Kuku i Šatorini. Na širem području Budakova brda nalazi se jedno od četiri poznata staništa čuvene velebitske degenije. Visibaba(1160 m) je slikovit vrh nad nekad naseljenim selom Ravnim Dabrom s kojeg se također pruža prekrasan pogled na primorsku stranu Velebita te na kopnenu stranu Velebita gdje se u potpunosti vide Dabarski kukovi i nekad naseljena sela Došeni i Crni Dabar.

Vodiči : Damir Starešinić ( 095 365 5733);  Ranko Baždar( 098 134 5474 )
Polazak: subota 18.03.2023.g. u 06:30 sati autobusna stanica ispred zgrade suda u Karlovcu
Prijevoz i cijena: autobus; 16,00 €
Ocjena težine :  O – kondicijski otežano ; N – tehnički nezahtjevno

PLAN IZLETA 

  • 06:30  – polazak prema Baškim Oštarijama gdje planiramo stići oko 09:00 sati
  • 09:00  – 10.30  polazak od početne točke (blizu pl.doma Prpa) do Dabarske kose
  • 10:30  – 13:00  preko Visibabe dolazak na Budakovo Brdo
  • 17:30 –  dolazak u Baške Oštarije završetak ture(odmor ,druženje)
  • 20;30 – 21:00     planirani dolazak u Karlovac

Prijave za izlet isključivo sa uplatom zaključno sa 09.03.2023. god.kod vodiča ili četvrtkom u  19:30 sati u  Školskoj sportskoj dvorani Mladost – mala dvorana.

OPREMA: U skladu sa vremenskim uvjetima, prikladna odjeća, gojzerice, štapovi za hodanje, minimalno 2 l vode 

Prijavom na izlet svaki član Društva potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.