20.-21.04.2024. Jaskanski planinarski put JPP

IZVJEŠTAJ: Nije više za vjerovati vremenskoj prognozi. Treba vjerovati i nadati se lijepom ,pa tako i bilo prošli vikend kada je 23 polaznika  OPŠ PD Dubovac   pod vodstvom Dražena Lovrečeka  vodiča HPD Jastrebarsko i njegovih 10- tak školaraca krenulo planinarskom obilaznicom koja se proteže od Medven Drage do Okića. Obilaznica imenom Jaskanski planinarski put oduševila nas je ne samo  predivnim vidicima na doline rijeka Kupe i Save , gradove Jastrebarsko, Samobor i Zagreb ( dnevni i noćni) nego nam je pružila i  nezaboravan vidik na snježne  Alpe i Triglav. Premalo prostora da bi stale sve emocije kojim nas je put oduševio. Uređena i održavana  staza,odlično obilježena oznakama „J“ i „JPP“ ,  novi klinovi, sajle gdje je to potrebno, preskakivanje kanjona uzvodno od slapa Brisalo prema Zečaku, prekrasne boje cvijeća, miris netaknute prirode koja se probudila u proljeće… tihi ulazak u špilju  (da ne uznemirimo usnule šišmiše), a što dalje nabrajati, kaže se da slika govori više od riječi (pogledajte našu fotogaleriju).  Naš izlet je bio dvodnevni, obišli smo svih 8 kontrolnih točaka, prespavali u planinarskom domu Žitnica i iskoristili benefit zvjezdane noći popevši se na piramidu na vrhu  Japetića pod svjetlima naglavnih lampi. Veličanstven pogled u vedroj noći …neprocjenjivo!  Nedjeljno jutro nastavljamo put Plješivice i Okića gdje stižemo u posljepodnevnim satima. Ovjeravamo naše knjižice, eto i lijepe značke uz  obilaznicu, pozdrav sa novostečenim prijateljima i krećemo do prijevoza koji smo ostavili u Novom selu Okićkom odakle nas je autobus u subotnje jutro prevezao do Medven Drage. Hvala mojim „školarcima“ bili ste odlični , ponosna na sve nas, prohodali  smo 39 kilometara i 2200 metara uspona, vrijedilo je svakog koraka. Posebna zahvala Draženu Lovrečeku na organizaciji, vođenju,  pregršt informacija tijekom puta i druženju. Odlazimo na mnoge izlete u domovinu i šire, a ovdje tu „pod nogama“ nalaze se prekrasne staze našeg  Žumberačkog i Samoborskog gorja…odlučite se, pohodite, uživajte kao što smo i mi.

Izvještaj sastavila:

Irena Grgić
vodič PD Dubovac

Foto galerija doprinos  svih učesnika predvođenih Marinkom         

__________________________________________________________
NAJAVA:
PD Dubovac 20.-21.04.2024. vodi svoje članove i članove HPS-a na
Jaskanski planinarski put-JPP

Polazak: 20.04.2024. (subota) u 06:00 sati ispred McDonald’s-a
Prijevoz: Osobnim automobilima do Jastrebarskog
Cijene: 10 eura noćenje
Ocjena staze: O/N
Vodiči: MARIN MARAS 091 686 3866, Irena Grgić

JPP predan je na upotrebu 26. kolovoza 1979. godine kod planinarskog doma “Žitnica” na Japetiću, u čast 105. obljetnice planinarstva u Hrvatskoj. Trasu puta odredili su i obilježili članovi HPD “Jastrebarsko” na poticaj tadašnjeg tajnika Franje Novosela. Put prolazi parkom prirode Žumberak – Samoborsko gorje, uglavnom istaknutim grebenima i vrhovima uz rub Panonske nizine odakle se pružaju lijepi vidici na dolinu Kupe te prema Zagrebu i dolini Save. Ako je dobra vidljivost pogled seže sve do Velebita, planina u Bosni pa čak i do Alpa Naši prijatelji iz Jastrebarskog ove godine slave 75. godina JPP-a. Stoga, ovo je prilika da bolje upoznamo Samoborsko gorje i Plešivicu, i ljude koji su nam blizu, ali često upravo zbog blizine ne izlazimo iz svakodnevne planinarske rutine.

Detaljan plan izleta:
https://www.hpd-jastrebarsko.hr/najave-izleta/1058/Jaskanski-planinarski-put-20-21-4-2024

OPREMA: planinarska obuća, standardna planinarska odjeća, štapovi za hodanje, zaštita za hladnoću, vjetar, kišu,
rezervna odjeća, prva pomoć, hrana iz ruksaka, min. 2 l vode.

NAPOMENA: obavezna osobna i planinarska iskaznica.

Uplate kod vodiča četvrtkom u 19.30 sati u Školskoj sportskoj dvorani Mladost – mala dvorana, zaključno s uplatom do 11.04.2024.

Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat s uvjetima izleta te da ispunjava psihofizičke, zdravstvene i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, ima plaćenu planinarsku članarinu za tekuću godinu
te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča.

Vodič zadržava pravo izmjene plana i programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.