27.04.2024. Pristup Brdu knjiga u Karlovcu

IZVJEŠTAJ: Planinarsko društvo Dubovac,u koordinaciji s Aquatikom Karlovac, odlučilo se 27.4.2024. priključiti planinarsko – kulturnoj manifestaciji Brdo knjiga u sklopu koje se prezentirala nova knjiga Srce mog medvjeda od Milana Majerovića-Stilinovića.

U sklopu navedene aktivnosti društvo je preuzelo na sebe zadatak vođenja entuzijasta u književnost, prirodu i šetnju/planinarenje po dijelu planinarske staze Dubovačkog planinarskog puta.

Grupa od 16 veselih entuzijasta skupila se u 12:30 ispred Nacionalnog svetišta svetog Josipa od kuda smo krenuli prema Kuli na Dubovcu. Ispred kule odradili smo kratko slikanje te nastavili Dubovačkim planinarskim putem (preko Borlina/Tićarnice) do planinarske kuće Zvonimir Plevnik na Kalvariji. Šetajući markiranom stazom uz veselu atmosferu i druženje odlučili smo se odmoriti kod vodospreme u šumi iznad Borlina. Za vrijeme odmora odradilo se i kratko čitanje ulomka iz knjige Gorski kotar od Dragutina Hirca. Čitanje u izvedbi g.Majerovića-Stilinovića u okruženju prirode pridonijelo je da opisi iz knjige postanu dodatno životopisniji i bliži, tako da smo se svi u tom trenutku osjećali kao da smo i sami usred Gorskog kotara. Ukratko pravi i idealni spoj književne i planinarske/šetačke aktivnosti.

Nakon cca 2 sata od polaska oko 14.30 došli smo do planinarske kuće Zvonimir Plevnik. Na planinarskog kući, uz malu zakusku (u organizaciji Aquatike), imali smo nastavak kulturne/književne djelatnosti čitanjem odlomaka nove knjige Milana Majerovića-Stilinovića Srce mog medvjeda.

Povratka prema Karlovcu tj. Svetištu sv.Josipa krenuo je oko 15:30 gdje smo došli i razišli se oko 16:30.

Predivno vrijeme, odlična atmosfera uz idealan spoj uživanja u prirodi i književnosti pružili su nezaboravno iskustvo svima koji su se pridružili ovoj manifestaciji.

Davor Špac
Vodič A standarda

FOTO

__________________________________________________

NAJAVA:

Treći festival Brdo knjiga održat će se od četvrtka 16. do nedjelje 19. svibnja 2024. godine u Samoboru i okolnom gorju, a 27.04.2024. održat će Pristup Brdu knjiga  u Karlovcu u suradnji s Javnom ustanovom Aquatika, Gradskom knjižnicom “Ivan Goran Kovačić”, Gradom Karlovcom i našim Društvom.