23.03.2024. Krk – vrh Obzova

IZVJEŠTAJ:
Iz trećeg pokušaja uspješno je realiziran izlet na Obzovu! U lijepu subotu u 7,00 sati dva autobusa krenula su prema otoku Krku. Bilo je planinara svih dobnih skupina od toga osmero djece (najmlađi 4 godine), planinarke i planinari iz planinarskih društava Vinica, Melnica, Jastrebarsko i Gea. Na odmorištu Lepenica kod Tuhobića, popili smo kavu na suncu. 

Oko 10,00 sati 94 planinara je sa Treskavca krenulo makadamskom i djelomičnom asfaltiranom cestom prema ulazu u stazu. Trebalo nam je pola sata sa uđemo u jedini šumoviti dio staze nakon kojega smo se u dugoj koloni počeli penjati prema Velom vrhu. Vrlo brzo teren je postao izrazito kameniti a jugozapadni vjetar je jačao sa dobivanjem na visini . U 11,00 sati smo bili na Velom vrhu, gdje smo u zavjetrini napravili kratku pauzu. Nastavili smo grebenskom stazom prolazeći uz suhozide, skupljališta kišnice, kraške lokve i kroz stado goveda. Vjetra je jačao, oblaci su sve više zakrivali sunce dok smo hodali prema Obzovi. Pauzu smo napravili ispod vrha, u zavjetrini suhozida i šumarka. Na sami vrh smo izašli oko 12,30, vjetar je puhao kontinuirano a sunce se počelo skrivati. Očekivani pogledi na Učku, Gorski kotar i Sjeverni Velebit su izostali, s obzirom da je jugo nosilo oblake prema kontinentu. Gledali smo u smjeru Snježnika i pitali se – Kako je Općoj planinarskoj školi?! Na vrhu smo obavili brzinsko žigosanje jer je Obzova vrh HPO, napravili grupnu fotografiju i krenuli sa vrha u smjeru Vele lokve. Duga kolona se lagano spuštala a vjetar je u zavjetrini slabio. Kod Vele lokve smo se rasporedili po travnatom obronku i napravili pauzu. Nakon toga smo nastavili prema Treskavcu, spajajući se na ranije prijeđenu stazu. U autobusima smo bili prije 15,00 sati.

U Malinsku smo stigli oko 15,30 sati. Dio planinara je sjeo na sunčanu terasu a drugi dio je obišao Interpretacijski centar DUBoak. Kroz skoro sat vremena vođene ture, upoznali smo povijest tog kraja kroz postav koji je podijeljen u dvije tematske cjeline, dubašljanske šume i tradicijska plovila. Čuli smo o stoljetnoj tradiciji upravljanja i oblikovanja drveća i šuma kako i o načinima izrade drvenih čamaca. Također smo čuli odličnu kratku prezentaciji o evoluciji jedara.

Oko 16,30 veći dio planinara je krenuo Rajskom cesticom prema Njivicama. Dok su oblaci sve više zatvarali riječki akvatorij i prijetili, sunce je spektakularno zalazilo iz Cresa. Šetnja po lijepoj stazi uz more, se pretvorila u odlučno hodanje prema Njivicama… oko 18,15 došli smo na parking gdje su nas čekali autobusi. Odmah smo ušli i krenuli. Ubrzo samo se zaustavili u velikom shoping centru u Omišlju i napravili potrebnu pauzu.  U Karlovac smo došli oko 20,30 sati i još nije bilo nikakvih padalina. U nedjeljno jutro Karlovac je bio pokriven snijegom!

Hvala Kreši Fajdiću na pomoći sa velikom grupom.

FOTO TIHOMIR MASTELIĆ-IVIĆ

Izvještaj: Vjeko Šipek

______________________________________
NAJAVA:

Planinarsko društvo „DUBOVAC“ Karlovac organizira izlet u subotu 23.03.2024. na najviši vrh otoka Krka – vrh Obzova KT HPO 15.1. 569 mnm.

Obzova i Veli Vrh su najviši vrhovi otoka Krka s kojih se pruža prekrasan pogled na cijeli otok, ali i na gotovo cijeli Kvarner koji je obgrljen s jedne strane Učkom, a s druge planinama Gorskog Kotara i Sjevernim Velebitom. Turu započinjemo na prijevoju Treskavac, najviše točke na cesti Krk – Baška, s nadmorskom visinom 315 m. Prolazimo uz suhozide, skupljališta kišnice te kraške lokve. Podloga staze je kamenita, a manjim dijelom travnata ili zemljana. Usponom preko Velog vrha stiže se na hrbat Obzove, kojim se, prateći markaciju kroz kamenjar, stiže do vrha. Obzova je zaobljeni vrh, humak na velikoj kraškoj zaravni, koju je pod vremenskim utjecajem tisućljetna bura i kiša oblikovala i ogolila, stvarajući tako nazubljeni i oštri kamenjar različitih oblika. Do Treskavca se vraćamo preko Vele Lokve. Duljina staze je oko 10 km sa 260 m visinske razlike. Nakon ture odlazimo do Malinske gdje ćemo posjetiti DUBoak – interpretacijski centar maritimne baštine. Hrast (dub) i more okosnica su stalnog postava podijeljenog u dvije tematske cjeline, dubašljanske šume i tradicijska plovila. Nakon obilaska interpretacijskog centra, predviđen je boravak u Malinskoj ili opcionalna tura Rajskom cesticom do Njivica.

 Polazak: subota 23.03.2024. u 07.00 ispred zgrade suda u Karlovcu
Cijena prijevoza: 15,00 EUR
Cijena posjete DUBoak – 3 EUR
Ocjena težine :   L ( kondicijski lako ) N ( tehnički nezahtjevno )
Vodiči: VJEKOSLAV ŠIPEK 095 9404 964   KREŠIMIR FAJDIĆ

 Okvirni plan izleta:

07.00 polazak
09.30 Treskavca – Obzova – Vela Lokva – Treskavac
14.30 Malinska – DUBoak – interpretacijski centar
17.30 povratak
20.00 dolazak u Karlovac

Uplate kod vodiča četvrtkom u 19.30 sati u Školskoj sportskoj dvorani Mladost – mala dvorana. Prijava nije rezervacija mjesta, uplata osigurava sudjelovanje na izletu.

OPREMA: čvrsta obuća zbog kamenog terena, zaštita od vremenskih uvjeta (sunce, vjetar, kiša, hladnoća), štapovi za hodanje, podloge za sjedenje, prva pomoć, obavezna osobna i planinarska iskaznica

HRANA: iz ruksaka, min. 2 l vode

NAPOMENA: Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta, da ispunjava  zdravstvene, psihofizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da prihvaća ovaj program, da ima plaćenu članarinu u pl. društvu za tekuću godinu, da pristupa izletu na vlastitu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča.

Vodič ima pravo izmjene programa izleta prema objektivnim okolnostima na terenu.