30.4.2022.  STAZA 7 SLAPOVA

IZVJEŠTAJ:

Nakon što smo se rasporedili u dva autobusa , krenuli smo prema Istri u 7,30 sati . Odmor i kavica na odmorištu Vrata Jadrana i kroz tunel Učka oko 10 sati stigli smo u predgrađe Buzeta  kod Istarskog Vodovoda, odakle je početak današnjeg obilaska.

Tamo nam su se pridružila dva člana i svi zajedno (bilo nas je preko 90) krenuli smo malo brže do prvog slapa. Razlog je bio dolazak još jedne grupe pa da probamo djelomično izbjeći gužvu. To nam je i uspjelo do 3. najvećeg slapa Vela Peć gdje nas je jedna starija grupa usporila na usponu do 4. slapa. Tamo smo se svi skupili, pregrupirali, slikali i malo odmorili. Krenuli smo dalje kroz napuštena Istarska sela preko Napoleonovog mosta (uz poneku fotku) do sela Kotli gdje smo uz 5.slap i livade okolo restorana 30tak minuta odmarali. A neki su i probali kakva je temperatura Mirne. Prebrojavanje i pokret prema 6. i 7. slapu. Vratili smo se na početak staze oko 16,45sati. Taman smo imali dobrih sat i pol vremena za turizam u Buzetu. Netko je otišao po osvježenje na stari grad Buzet a netko u noviji dio. Druženje uz predivan dan završili smo dolaskom u Karlovac oko 21 sat. Eto za kraj pohvalio bi sve sudionike izleta jer su disciplinirano pazili jedni na druge (bilo je dosta novih članova ) a posebnu zahvalu mojim pomoćnicima Davoru Špacu i Vjeki Šipeku jer su mi čuvali leđa i pomagali da sve prođe kako treba.

Izvještaj sastavio: Damir Starešinić

FOTO

NAJAVA:

Planinarsko društvo “Dubovac“ Karlovac organizira izlet za svoje članove i članove HPS-a u subotu 30.4..2022. na STAZU SEDAM SLAPOVA

Staza 7 slapova prava je poslastica za ljubitelje netaknute prirode. Neki njezini dijelovi prolaze kroz razigrana korita rječice Drage i rijeke Mirne, u kojima je voda oblikovala jezerca, brzake i slapove. No jedan od najljepših ukrasa Mirne su tzv. kotle, neobična udubljenja u obliku kotlova koja je voda izrezbarila u koritu rijeke. Krećemo uzvodno uz sjevernu stranu Mirne. Nakon prvog kilometra odvajamo se od rijeke Mirne i ulazimo u šumarak gdje nas put vodi uz kamenito korito rječice Drage. Na tom dijelu puta nalaze se četiri slapa: Zagon, Bačva, Vela peć (najveći slap 26,5 m) i Mala Peć, poslije kojeg nastavljamo prema napuštenim zaseocima Blatne Vasi – Glistonija i Šćaveti, prvo prelazeći Dragu preko Napoleonovog mosta te kroz Kuhare dolazimo u obnovljeno staro selo Kotli. Dalje nastavljamo nizvodno uz rijeku Mirnu, prolazimo pored posljednja dva slapa Zelenšćak i Grjok, te se vraćamo u Buzet.

Polazak : 30.04.2022. u 07.30 sati ispred zgrade usuda u Karlovcu
Prijevoz i cijena : veliki  autobus 120,00 kn, mali autobus 150 kn
Težina izleta: L (kondicijski lako) N (tehnički nezahtjevno)

Vodiči : Damir Starešinić  ( 095 365 5733 ) Vjekoslav Šipek (095 940 4964)

07,30 polazak iz Karlovca(ispred zgrade suda)
09,45 -10;00 dolazak u Buzet
12,45 -13:00 dolazak u selo Kotli (veća pauza )
13;45 -14;00 nastavak obilaska staze
16,45 -17:00  dolazak u Buzet na početnu točku
19:30-20:00 predviđen dolazak u Karlovac

OPREMA: planinarska obuća, prikladna odjeća, zaštita od vremenskih uvjeta (hladnoća, vjetar, kiša), štapovi za hodanje, prva pomoć, obavezna osobna i planinarska iskaznica, maska za lice

HRANA: iz ruksaka (mogućnost jela u restoranu u Kotlima), min. 2 l vode

Uplate kod vodiča četvrtkom u 19.30 sati u Školskoj sportskoj dvorani Mladost – mala dvorana.
Prijava nije rezervacija mjesta, uplata osigurava sudjelovanje na izletu.

Temeljem zaprimljenih prijava organizirat će se izlet sukladno epidemiološkim mjerama.

NAPOMENA: Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta, da ispunjava  zdravstvene, psihofizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da prihvaća ovaj program, da ima plaćenu članarinu u pl. društvu za tekuću godinu, da pristupa izletu na vlastitu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča.

Vodič ima pravo izmjene programa izleta prema objektivnim okolnostima na terenu.