21.05.2022. LISCA (SLO)

IZVJEŠTAJ:
Jednodnevni  Izlet u susjednu Sloveniju okupio je 47 članova PD Dubovac . Do polazišta naše ture u blizini gradića  Sevnica stigli smo autobusom u  subotu ujutro 21.svibnja 2022.g. 

Za uspon prema vrhu Lisce odabrana je „Jurkova pot“ . Isprva dosta blag uspon pri  kraju je postao strm i prilično težak . Tome je pridonijelo vrlo toplo i sparno vrijeme . 

Nešto više od 740 metara visinske razlike svladano je za približno  2,5 sata . Glavnina grupe je nastavila do Tončkovog doma  , planinarske kuće tik ispod vrha Lisce  gdje je uslijedio duži odmor na terasi doma a dvadesetak minuta  prije kraja uspona , kod crkvice Sv.Jošt , odvojila se manja skupina planinara i krenula putem prema selu Cerje ,  s namjerom da razgleda klinčani put prema vrhu . 

Nisu odoljeli da ne iskušaju svoje sposobnosti pa su svi iz grupe krenuli penjati tim strmim putem prema domu gdje završava tzv. ferata Lisca .  Neki su zaobišli zahtjevne dijelove ali neki su ispenjali sve . 

Zbog lijepog vremena na terasi planinarskog doma koji nudi lijep pogled na Sevnicu i rijeku Savu , zadržali smo se nešto duže nego je planirano . To vrijeme su svi iskoristili da obiđu vrh  Lisce i okolicu doma.

Silazak je išao putem prema selu Krakovo koji je dosta strm i zato pomalo zahtjevan .Sparina je dodatno otežala spust pa smo do Krakova i autobusa stigli s manjim zakašnjenjem .

U povratku smo stali u Sevnici , kako bi se osvježili  sladoledom , kavom ili pivom  i potom nakon dva sata ugodne vožnje stigli u Karlovac , nešto prije od 20 sati .

Izlet su vodili R.Draganjac , I.Pernar i V.Vlašić

FOTO Miro Markolin

 

NAJAVA:

U subotu 21.05.2022. PD Dubovac organizira  planinarski izlet u Sloveniju na LISCU

Cijena :   80 Kn za veliki autobus i 105 Kn za mali autobus
Polazak : 07,00 h   ispred zgrade suda 
Težina : O / N  otežano , nezahtjevno
Vodiči izleta  :   Ratomir Draganjac (098 9436 170 ), Ivan Pernar, Vlado Vlašić

Lisca  (948 m) je najomiljenije planinarsko izletište ovog dijela Slovenije odnosno Posavskog hribovja . U blizini je grada Sevnice  i s vrha se  za lijepog  vremena pružaju vidici na Žumberačku goru sve do Snežnika ,na  rijeku Savu i okolna brda . Za dobre vidljivosti pogled seže na dijelove slovenskih Alpa . Vrh je travnat , obilježen drvenim stupićem sa smjerokazom a odmah pod vrhom  su  dva planinarska doma ,Jurkova koča i Tončkov dom . Ovaj drugi nudi  obilnu ponudu obroka i pića te  dobar smještaj . Do vrha Lisce vodi nekoliko označenih planinarskih puteva a mi ćemo za uspon koristiti  jedan ( Jurkov put ) a za silazak drugi put koji ne vodi  na mjesto polaska.

Na Lisci je poznata kratka ali izuzetno atraktivna ferata , koja je spretno izvedena tako da je moguće lakšim putem zaobići teže odsjeke ferate ( ocjena D ) u slučaju da su prezahtjevni . Prolazak i uspon osiguranim klinčanim putem ( feratom ) nije  dio ovog izleta , no ukoliko bude zainteresiranih planinara bit će  omogućen obilazak početne točke klinčanog puta  .

OKVIRNI PLAN IZLETA

07,00 polazak ispred zgrade suda
09,00 dolazak na početnu točku pješačkog dijela staze
11,30 dolazak na vrh Lisce , duži odmor
13,30 silazak i povratak prema autobusu
15,30 dolazak do autobusa , kraći odmor
16,00 polazak autobusa za Karlovac
Očekivani dolazak u Karlovac oko 18,30 sati

Obavezno ponijeti osobnu iskaznicu ili putovnicu .

OPREMA
Standardna planinarska oprema , prilagođena godišnjem dobu . Svakako ponjeti zaštitu od sunca ili padavina .Hrana  i voda iz ruksaka  ili po želji u planinarskom domu . Za uspon je dovoljna 1l  vode a za silazak upola manje .

Prijave s uplatom zaključno 12.05.2021. kod vodiča . Prednost kod prijava imaju članovi PD Dubovac . 

Vodiči zadržavaju pravo izmjene planirane ture shodno uvjetima na terenu .U slučaju najave lošeg vremena izlet se neće održati  o čemu će članstvo biti baviješteno !