15.05.2022. BITORAJ

IZVJEŠTAJ:

Dana 15.05.2022. pun autobus planinarki i planinara zaputio se u pravcu Mrkoplja odnosno na Bitoraj.

Krenuli smo iz Karlovca u 7 sati, jutro je bilo vedro i sunčano, te stižemo u Brestovu Dragu nešto iza 8 sati. Tu nam se pridružuju još 4 člana koji su išli vlastitim autom i krećemo na stazu oko pola 9.

Uz ugodnu šumsku temperaturu i ugodno druženje i razgovor stižemo do Bitorajskih Bijelih stijena.

Posjet Imperatoru i Savjetniku uz obavezno slikanje i uživanje na stijenama, krećemo prema vrhu gdje stižemo oko podneva. Na vrhu prekrasan pogled, vrijeme toplo i sunčano, ali ogromna najezda mušica. Zajedničko slikanje, lupanje žigova i bježimo od mušica prema skloništu Bitorajka. Na skloništu radimo pauzu za ručak te nakon sat vremena krećemo u smjeru Vrata. Ugodan silazak uz razgovore i priče i stižemo u Vrata oko 16 sati. U Vratima nas čeka autobus i krećemo prema Fužinama gdje uživamo u štrudlicama, juhicama, kavicama, a i pivicama. Iz Fužina krećemo u 17 i 30 prema Karlovcu gdje uz jedno zaustavljanje stižemo u 19 sati.

Grupa odlična za svaku pohvalu, dan prekrasan vedar i sunčan, sve u svemu izlet je bio uspješan, a vjerujem i svi sudionici zadovoljni.

Izvještaj sastavio

Robert Boić

FOTO

NAJAVA:

PD „Dubovac“ organizira jednodnevni izlet u nedjelju 15.05.2022. na BITORAJ

Bitoraj je planina koja se nalazi na području Velike Kapele. Sam vrh je visok 1386 m i čini ga skupina golih,vapnenačkih stijena koje strše desetak metara iznad šumskog pojasa i tako dočaravaju gotovo alpski doživljaj. Česta i snažna bura pribavila mu je ime i Burni Bitoraj.Tu se nalaze okružene šumom i Bitorajske Bijele Stijene, vrlo zanimljiva skupina stijena usred šume, sa zanimljivim stanovnicima, Imperatorom i njegovim Savjetnikom.Vidik je otvoren od Risnjaka na zapadu do Bjelolasice na istoku.

Polazak: 15.05.2022. u 07,00 ispred zgrade suda u Karlovcu
Prijevoz i cijena: veliki autobus 80,00 kn
Težina izleta: O (kondicijski otežano)   N (tehnički nezahtjevno)

Vodiči: Robert Boić ( 091 519 1894 ), Miro Palajsa ( 091 583 3779 )

PLAN IZLETA :

  • 07,00 polazak ispred zgrade suda u Karlovcu
  • 08,30 dolazak u Brestovu Dragu i polazak na stazu
  • 12,00 dolazak na vrh
  • 13,00 povratak prema Fužinama i autobusu
  • 19,30 planirani dolazak u Karlovac

OPREMA: planinarska obuća, prikladna odjeća, zaštita od vremenskih uvjeta (hladnoća, vjetar, kiša), štapovi za hodanje, prva pomoć, obavezna osobna i planinarska iskaznica

HRANA: iz ruksaka, min. 2 l vode

Prijave za izlet sa uplatom zaključno do 12.05.2022. kod vodiča četvrtkom u 19.30 sati u Školskoj sportskoj dvorani Mladost – mala dvorana.

NAPOMENA: Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta, da ispunjava  zdravstvene, psihofizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da prihvaća ovaj program, da ima plaćenu članarinu u pl. društvu za tekuću godinu, da pristupa izletu na vlastitu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča.

Vodič ima pravo izmjene programa izleta prema objektivnim okolnostima na terenu.