DANI HRVATSKIH PLANINARA Vrgorac, 27. – 29. svibnja 2022.

Planinarsko društvo „DUBOVAC“ Karlovac za svoje članove i članove HPS-a organizira sudjelovanje na manifestaciji DANI HRVATSKIH PLANINARA 2022, domaćin kojih je ove godine HPD“ VRGORAC“, Vrgorac.

Tijekom dvodnevnog boravka upoznati ćemo Vrgorac, upravno, političko, kulturno, i gospodarsko središte vrgorskog kraja. Grad je to tvrđava i kula; legendi i balada; grad koji je dao velikana hrvatske književnosti i mnoge gorde ljude, leži pod vitim Matokitom, njegujući tekovine svoje tegobne prošlosti i sadašnjosti. Svojim zemljopisnim položajem, prirodnim Ijepotama,
klimatskim uvjetima i kulturno-povijesnom baštinom pravi je biser Dalmatinske zagore. Vrgorac se smjestio u podnožju jugoistočnog dijela Matokita (1063 m), podno srednjo-vjekovne tvrđave koja dominira obzorjem, okružen poljima Rastok, Jezero i Bunina.
Sa svoja tri vrha s preko tisuću metara nadmorske visine u masivu Vrgorskog gorja svojom veličinom i visinom ističu se Matokit (Sv. Rok, 1062 m/nv), Mihovil (Sv. Mihovil, 1247 m/nv) i Šibenik (Veliki Šibenik, 1314.). m/nv) , a pogledi koji se s njih pružaju jedni su od vizualno neprepoznatljivijih i najreprezentativnijih krajolika cijelog vrgorskog kraja, u svakom slučaju izazov za nas planinare.
„Moja je kolijevka bila puna čarolije, mjesečevih vragolija i čaranja, pređe priča, basna i gatka, maštovite zagonetnosti“ zapisao je najveći hrvatski pjesnik Augustin Tin Ujević o svom rodnom Vrgorcu. Neke tajne Vrgorca možda zauvijek ostanu skrivene u njegovoj povijesti, ali neke čekaju upravo na Vas da ih otkrijete.

Vodiči :  KREŠIMIR FAJDIĆ  (091 390 3311) ROBERT BOIĆ (091 5191894)
Polazak 28.05.2022. ( subota ) – 00’30 sati ispred suda
Cijena izleta :  230,00 kn veliki autobus                    

Plan izleta je usklađen sa Programom Dana hrvatskih planinara
Detaljne informacije o hodnji, smještaju, troškovima prezentirati će se svim zainteresiranim na sastancima Društva.

Vodič ima pravo izmjene programa izleta prema objektivnim okolnostima na terenu.

Pored obvezne planinarske opreme istu ćemo prilagoditi i dogovoriti prije polaska, a prema vremenskim prilikama.

NAPOMENA: Odazivom na izlet, odnosno uplatom istog, svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta, da ispunjava zdravstvene, psihofizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da prihvaća ovaj program, da ima plaćenu članarinu u pl. društvu za tekuću godinu, da pristupa izletu na vlastitu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča.
Prijave za izlet isključivo sa uplatom zaključno sa 19.05.2022. god. kod vodiča ili na sastancima Društva četvrtkom u 19’30 sati.

Predlažemo da se učlanite u PD DUBOVAC iz Karlovca. Tako postajete članom HPS-a čime ostvarujete niz pogodnosti, od osiguranja do raznih popusta.

ŠTO NAS JE VIŠE TO NAM JE BOLJE !!

 

SLUŽBENI LETAK

Hrvatski planinarski savez
Hrvatsko planinarsko društvo Vrgorac
DANI HRVATSKIH PLANINARA
Vrgorac, 27. – 29. svibnja 2022.

Poštovani!
Dani hrvatskih planinara 2022. održat će se u Vrgorcu i okolnom gorju od 27. do 29. svibnja.
Hrvatski planinarski savez i HPD Vrgorac, u suradnji s Gradom Vrgorcem i Turističkom zajednicom grada Vrgorca pripremaju brojne planinarske aktivnosti.
U nastavku donosimo sažete informacije i program događanja.

SREDIŠNJE MJESTO DOGAĐANJA
Središnje je mjesto svih događanja Gradski park u Vrgorcu.
Kod ulaza u park bit će postavljena infotočka. Nakon prijave volonteri HPD-a Vrgorac po potrebi će planinare odvesti do mjesta za kampiranje, mjesta za spavanje u sportskoj dvorani ili mjesta za parkiranje vozila. U prostoru parka osigurano je mjesto za podjelu hrane, pića i napitaka, pozornica te prostor za kamp za planinare koji noće u šatorima. Osigurani su također pitka voda i kemijski zahodi.
Središnja svečanost održava se u parku u subotu 28. svibnja u 18:00 sati.
Vrgorac i Matokit

NOĆENJE
Noćenje je moguće:
 u kampu za planinare na prostoru parka u Vrgorcu – za noćenje u kampu treba imati vlastitu opremu (šator, karimat, vreću za spavanje)
 u sportskoj dvorani u Vrgorcu – za noćenje u dvorani treba imati vreću i podlogu
 u hotelu „Prvan“ u Vrgorcu – broj mjesta u hotelu ograničen je i potrebno je rezervirati smještaj izravno u kontaktu s hotelom (Zagrebačka 31, 21 276 Vrgorac, info@hotelprvan.hr;
(385) 021 674 208, (385) 021 674 872, (385) 098 264 955

Parkiranje, noćenje u kampu i sportskoj dvorani za sve je planinare besplatno.
Za noćenje u hotelu „Prvan“ u Vrgorcu osiguran je popust za planinare s važećom članskom iskaznicom HPS-a.
U sportskoj dvorani su WC-i i tuševi na raspolaganju planinarima.

PREHRANA
Za sve planinare u subotu i nedjelju poslije planinarskih tura organiziran je besplatni ručak i besplatni čaj i kava u jutarnjim satima. U prostoru kampa bit će stol za podjelu pića i napitaka po popularnim cijenama, a u petak i subotu poslijepodne u ponudi će biti i hrana s roštilja po popularnim cijenama.
Prehranu na planinarskim turama osigurava svaki planinar za sebe (iz ruksaka).

PRIJEVOZ
Za prijevoz od kampa do polazne točke na planinarske ture – izlete i povratak u prostor kampa osigurani su autobusi, besplatno za sve planinare. Autobusi polaze s kolodvora (cca 2–3 minute hodanja od kampa). Planinari na ture polaze iz prostora kampa do kolodvora, organizirano s vodičima za svaku turu.

PLANINARSKE TURE
U subotu je za planinare priređeno pet organiziranih tura:
 A: Zavojane – Podastine – Sv. Mihovil, ukupno trajanje izleta: 8 h
 B: Vrgorac – Matokit (vrh Sv. Rok), ukupno trajanje izleta: 6 – 7 h
 C: Višnjica – Drveničke stine (vrh Sokolić), ukupno trajanje izleta: 7 h
 D: Višnjica – staza Alberta Fortisa, ukupno trajanje izleta: 6 h
 E: Vrgorac – Gradina (vrh Gomila), ukupno trajanje izleta: 6 h
Ture A, C i D obuhvaćaju organizirani prijevoz autobusom do polazišta i natrag u Vrgorac.
Informacije o Vrgorskom gorju dostupne su na poveznici www.dinarskogorje.com/vrgorsko-gorje.html
Izlete će voditi planinarski vodiči HPS-a, a osiguravati članovi Hrvatske gorske službe spašavanja.

INFORMACIJE I PRIJAVE
Hrvatsko planinarsko društvo Vrgorac, e-mail: hpd.vrgorac@hps.hr
Telefoni za kontakt: Nikola: 098/448-131, Antonia: 098/93-45-970, Ana: 098/971-9450
D o b r o d o š l i u V r g o r a c i V r g o r s k o g o r j e !

PROGRAM DANA HRVATSKIH PLANINARA
Petak, 27. 5. 2022.
16:00 – 20:00 Prihvat i prijava planinara na infotočki, smještaj – kamp, sportska dvorana,
hotel). Poželjno da prijavu naprave vođe grupa (predstavnici društava). Kod prijave obvezno navesti društvo, broj planinara, planiranu planinarsku turu i ostaviti svoj kontakt broj.
20:00 – 22:00 Planinarska noć, druženje
Subota, 28. 5. 2022.
5:30 Buđenje, jutarnja kava, doručak. Prijave planinara koji dolaze u subotu ujutro, priprema i odlazak na planinarske ture po izboru i rasporedu u Vrgorsko gorje.
6:30 Polazak autobusa na turu (A) Zagvozd – Podastine – Sveti Mihovil. Uspon iz sela Zavojane. Nakon vožnje autobusom (20 – 30 min) treba do polazne točke u Podastinama pješačiti oko 30 min. Slijedi uspon uz stijenu Mihovila, građenom planinarskom stazom prvo na sjever, do prijevoja, križanja staze za V. Šibenik i Sv. Mihovil. Od prijevoja slijedi uspon grebenom prema zapadu (cca 2 h) do vrha Sv. Mihovil (1245 m). Vrh je obilježen kamenom kupom – piramidom. U stijeni 5 m sjeveroistočno od piramide ugrađen je žig KT HPO-a (Sv. Mihovil je 2021. uvršten u HPO i to je KT11 HPO-a). Nakon kratkog odmora slijedi povratak grebenom na istok, a potom na sjeveroistok do kuće Studenka HPD-a Vrgorac (kuća je u fazi uređenja). Odmor kod kuće i povratak stazom prema prijevoju i Podastinama, silazak u Zavojane, autobus i povratak u kamp.
Staza je fizički i tehnički zahtjevna. Na dijelovima staze treba se koristiti rukama za penjanje.
Veliki dio staze prolazi samim grebenom Mihovila. Za vrijeme ture treba napraviti oko 900 m uspona i skoro jednako toliko spusta. No, to je i jedan od ljepših grebena, pogled s njega pruža se na Biokovsku zavalu, samo Biokovo, otoke na Jadranu, prema jugu i hercegovačke planine na sjeveru. Za obilazak cijele staze potrebno je oko 7 h.
7:00 Okupljanje planinara i odlazak grupe na planinarsku turu (B) na Matokit, vrh Sveti Rok (1062 m). Okupljanje u kampu, polazak na turu iz kampa do vodospreme iznad Vrgorca i početka markirane staze (kroz grad cca 10 min). Slijedi uspon kroz šumu do visoravni Poljanice (420 – 460 m). Staza se nastavlja prema zapadu grebenom Matokita do samog vrha. Na vrhu kraj kapelice Sv. Roka žig je HPO-a, i to KT10, 5 m jugoistočno od kamene
kupe s oznakom vrha. S vrha je pogled na Vrgorsko polje i polje Rastok prema istoku, planine zapadne Hercegovine na sjeveru te Biokovo i Rilić na jugu. Nakon pauze na vrhu nastavljamo dalje prema zapadu, ispod vrha Zagon do Razdolja (predio s napuštenim pastirskim stanovima). Od Razdolja se staza spušta južnom stranom Matokita u Jelaviće – Ravča na asvaltni put. S Ravče slijedi povratak autobusom do kampa u Vrgorcu. Za prolazak cijele staze potrebno je 6 – 7 h. Staza je teška i zahtjevna, dio je staze greben, na mjestima je potrebna upotreba ruku za penjanje. Potrebno je svladati 860 m uspona i isto toliko spusta.
7:00 Polazak autobusa za Višnjicu, ture (C) stazom Alberta Fortisa i (D) uspon do Drveničkih stina i vrha Sokolića. U Višnjici se formiraju dvije grupe:
 Grupa C: samo staza Alberta Fortisa. Oko 30 minuta ide se na zapad, markiranom stazom, a potom stalno prema jugu do prijevoja Drveničke stine (1:30 – 2 h). Staza nije naporna ni zahtjevna. Za cca 6 km svladava se 400 m uspona i spusta. Na prijevoju se otvara pogled na Hvarski kanal, jadranske otoke prema jugu, Biokovo prema zapadu i Rilić prema istoku. Za prolazak cijele staze planirano je cca 6 h. U povratku se grupe C i D kod autobusa u Višnjici sastaju i vraćaju do Vrgorca.
 Grupa D: staza Višnjica – Drveničke stine – vrh Sokolić (788 m). Tura je namijenjena za kondicijski spremnije planinare. Sokolić je KT9 HPO-a. Stazom Alberta Fortisa ići će se do prijevoja Drveničke stine (630 m), a potom nastaviti zahtjevnom stazom do vrha Sokolića. U povratku se grupa sastaje na Stinama s grupom C i zajedno vraća do Višnjice i autobusa. Za prolazak staze planirano je cca 7 h. Staza je u završnom dijelu zahtjevna zbog uspona grebenom do vrha Sokolića.
7:30 Okupljanje i odlazak na turu (E) Vrgorac – Gradina (vrh Gomila, 480 m). Brdo Gradina na istočnoj je strani Vrgorca. Razdvaja dva polja: Rastok i polje Jezero (Vrgorsko polje). Staza polazi s parkirališta ispred hotela, prvo kratko na jug iznad magistralne ceste za Ploče, a potom stalno prema istoku, preko goleti i dolaca ograđenih suhozidima do napuštenog sela i crkve Sv. Petra. Tu planinarska staza izlazi na makadamski put kojim se dalje uspinje do
samog vrha (480 m), sjevernom stranom brda. Nakon kraćeg odmora na vrhu potrebno je vratiti se 40 m makadamom do prosjeka na grebenu brda kojim se niz stijenu/greben spušta do dolaca na južnim padinama brda. Staza kojom se spušta niz stijenu osigurana je konopima u dužini od 15 m. Tu, ispod grebena, planiran je duž i odmor, potom obilazak crkve sv. Petra i povratak stazom preko dolaca do polazne točke. Za obilazak cijele staze planirano je 6 h.
Staza je lagana, nezahtjevna osim kratkog dijela spuštanja niz greben osiguranom stazom
(15 m). Za planinare koji ne budu mogli niz greben opcija je da se vrate makadamskim putom do crkve i tu pridruže ostatku grupe. S vrha brda na sve strane otvaraju se vidici prema Vrgorcu i Matokitu na zapadu, na polja s juga i sjevera te planine na istoku (Rujnica, Velež, Prenj).

Subota poslijepodne:
14:00 – 16:00 Ručak za sve planinare u kampu, planinarski fažol.
16:00 – 18:00 Druženje, sportske igre – planinarska alka. Za alku je potrebno da udruge prijave ekipe na infopultu, jedna planinarska udruga može prijaviti jednu ekipu – iznimno udruge s više od 20 prisutnih planinara mogu imati dvije ekipe. Ekipu čine “konj“ – obično planinar i „jahačica“ – obično planinarka.
18:00 Svečano otvaranje susreta. (Nastup lokalnog KUD-a, intoniranje himne, pozdravni govor predstavnika HPS-a, HPD-a Vrgorac i grada Vrgorca).
20:00 Planinarska večer, proglašenje pobjednika na alki (po potrebi pripetavanje), dodjela nagrada (prva nagrada pršut), planinarska tombola i druženje planinara uz glazbu.
24:00 Povečerje – odmor.

Nedjelja 29. 5. 2022.
8:00 Buđenje, kava, doručak.
9:00 Turistički obilazak grada Vrgorca.
10:00 Tematski izleti Vrgorskog kraja.
13:00 – 14:00 Ručak za sve sudionike, planinarski gulaš.
14:00 Svečano zatvaranje susreta – sastanak predstavnika planinarskih udruga, uručenje zahvalnica.
Za planinare i udruge koji iskažu interes (prijave na infopultu) moguće je u nedjelju ujutro organizirati individualne planinarske ture na Sokolić, Veliki Šibenik ili Matokit (logistiku, vođenje).