09.-10.09.2023. Karlovačka obilaznica

IZVJEŠTAJ:
Prošli vikend mala grupa odlučnih planinara obilježila je 65. godina Karlovačke obilaznice (KO) koja povezuje Japetić, Vodice, Sv. Geru i Sošice u duljini od oko 50 kilometara. Polazak je bio u subotu u 6 ujutro, pri čemu nam je pomogla Športska zajednica s kombijem i naš član Mario Biličić kao vozač, bez kojega bi ovaj pohod bio značajno teži. Ostavljamo aute u Sošicama, a kombi nas odvozi do doma na Japetiću koji je ujedno prva kontrolna točka.

Planinarenje započinjemo u 9:15 po lijepom i toplom jesenskom danu. Odmah sa starta vidi se Sv. Gera i  napušteni kamenolom u blizini Vodica. Prvoga dana veći dio uspješno dolazi do doma na Vodicama. Ovo je poprilično duga dionica, oko 30 km, a uz zavidnu kondiciju potreba je upornost i volja. Prolazimo pored mnogobrojnih napuštenih kuća, smjenjuju se asfalt, makadam, šume i livade, malo gore, pa malo dolje. Zapravo nikad kraja, ali žrtva koju smo podnijeli nagrađena je fenomenalnom večerom na koju dolazimo oko 18:30. Ponovno, neizostavni Mario Biličić kuha vrhunski grah, pa poslije roštilj.

Uglavnom, ovo je nešto što treba doživjeti, ali je potrebna iznimna psihofizička snaga za savladati sve prepreke. Mala, ali složna ekipa nastavlja s druženjem, ali do pristojnih noćnih sati. Sutradan je potrebno odraditi ostalih 20 km, za što se odlučuje tri planinara. Umor je napravio svoje, pa ostatak ujutro posprema dom i spušta se prema Sošicama.

Karlo Brezović, Ljubica Paher i Davor Jakšić prošli su čitavu KO.

Do Vodica su došli uz spomenutu trojku Darko Gabrek, Robert Boić, Milan Paher i Nea Matijašić.

Do Gornje Vasi su došli Marin Maras i Nikola Matijašić.

Ovo je prilika da posebno pohvalim Nikolu i Neu koji su s nepunih 10 godina ostvarili zavidno postignuće. Nea je došla čak do Vodica, uz bolju obuću vjerojatno bi i drugi dan bila dio spomenute trojke. Ovo dvoje klinaca zasigurno predstavljaju budućnost KO, a čije temelje su postavili Ivo Ott i Zvonimir Keller prije 65 godina.

________________________________________________________________

NAJAVA:
PD Dubovac 9.-10.9.2023. vodi svoje članove i članove HPS-a na Karlovačku obilaznicu (KO).
Polazak: 9.9.2023. (subota) u 07:30 sati ispred Tesla Experience centar na Rakovcu.
Prijevoz i cijena: Osobni auti, dnevnik KO (naglasiti prilikom prijave ako želite)
Ocjena staze: T/N, http://pd-dubovac.hr/karlovacka-obilaznica/
Vodiči: MARIN MARAS 091 686 3866, ROBERT BOIĆPrijava uz akontaciju od 10 eura koju vraćam na izletu. Vozače molim da mi se jave!!!

Prošlo je 65 godina od kako se otvorila Karlovačka obilaznica, druga najstarija u Hrvatskoj. Te davne 1958. planinarski romantici put od Jastrebarskog do Kamanja prolazili su tri dana. Ali vrijeme čini svoje, brže se živi, izrasle su neke nove generacije planinara i njihovih navika. Danas obilaznica započinje na Japetiću, a završava u Sošicama, i traje dva dana.
Sama obilaznica bila je poticaj za izgradnju doma na Vodicama, koje su najvrednije, zlatne ruke dubovačkih planinara nedavno iznutra obnovile, ali posla uvijek ima.
Ovaj pohod zamišljen je kao spomen na sve one koji su sudjelovali u njezinom trasiranju, prije svega Zvonimira Kellera i Ivu Otta, ali i one koji su se nesebično brinuli o stazi svih ovih godina. Stoga, ovo je prilika da postanete dijelom dubovačke povijesti, da se razmijene iskustva i mišljenja kako bi obilaznica zasjala punim sjajem. Na domu će biti organizirana hrana i piće, a nakon toga fešta. Spavanje u obnovljenim sobama. Potrebna je vreća za spavanje.

Subota: pl.dom Žitnica-Mrzlo polje-Ječmište-Vodice, 8 sati.
Nedjelja: Vodice-Pliješ-Ravna gora-Sveta Gera-Sošice, 5 sati. Povratak u Karlovac do 17 sati.

OPREMA: planinarska obuća, standardna planinarska odjeća, štapovi za hodanje, zaštita za hladnoću, vjetar, kišu, rezervna odjeća, prva pomoć,
hrana iz ruksaka, min. 2 l vode.
NAPOMENA: obavezna osobna i planinarska iskaznica, maska za lice.

Uplate kod vodiča četvrtkom u 19.30 sati u Školskoj sportskoj dvorani Mladost – mala dvorana, zaključno s uplatom do 7.09.2023. Temeljem zaprimljenih prijava organizirat će se izlet.

Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat s uvjetima izleta te da ispunjava psihofizičke, zdravstvene i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu. Ima plaćenu planinarsku članarinu za tekuću godinu te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča.

Vodič zadržava pravo izmjene plana i programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.