Aktivan vikend malih i velikih planinara PD Dubovca

Hodnjom od Nacionalnog svetišta Sv.Josipa „ Putem ing.Zlatka Satlera“ preko starog grada Dubovca, dionicom dubovačkog planinarskog puta do planinarske kuće na Kalvariji počela je ovogogodišnja Mala planinarska škola Klinci i klinceze 2022. u organizaciji Planinarskog društva „Dubovac“.

U partnerstvu s Udrugom za oboljele od mialgičkog encefalomijelitisa, disautonomije i fibromijalgije a u okviru projekta „Uključi ME!“ financiran iz proračuna Grada Karlovca i potporu Županije karlovačke, polaznici MPŠ i njihovi roditelji ovim izletom dali su podršku osobama s invaliditetom, sa ciljem povezivanja i uključivanje osoba s invaliditetom u zajednicu.

Predsjednica Udruge za oboljele od ME, disautonomije i fibromijalgije, ujedno i članica PD“Dubovac“ Sana Špac upoznala je sudionike sa samim projektom kojeg je cilj da osobe s invaliditetom uključi u zajednicu te utjecati na prevenciju osjećaja izoliranosti i usamljenosti.

Baveći se planinarenjem, šetanjem osoba postaje aktivna, ima društvo, ispunjeno slobodno vrijeme, ruši predrasude te pridonosi inkluziji. Želimo osobe s invaliditetom potaknuti da ojačaju te se povežu s drugima u druženju i razgovoru i obogate svoj društveni život. Kroz fizičku aktivnost mogu sklopiti nove kontakte/poznanstva što potiče motivaciju, potiskuje osjećaj manje vrijednosti i potiče osjećaj pripadnosti naglasila je predsjednica udruge.

Stazu od oko 3 km klinci su odhodali s osmjehom za nešto više od sat vremena, međusobno se upoznavajući, zastajkujući pored markacija, malo se i odmaralo, prešlo se preko „zuba“, najzahtjevnijeg dijela puta. Na Pl.kući „Zvonimir Plevnik“, okupanoj suncem, doček sa čajem, sokićima, odmor.

Dok su školarci odmarali, „stariji“ članovi društva su u nedjelju krenuli na Karlovačku obilaznicu, nastavili tradiciju dužu od 60 godina. Dio obilaznice od Sošica preko Sv.Gere, Ravne Gore, Pliješa do Pl.kuće „Vodice“ u dužini od oko 19 km i visinske razlike od 1700 m prešlo je 12 planinara. Na „Vodicama“ ih dočekuje ekipa koja je hodala od Sošica, s usponom na Pliješ…uređenje okoliša kuće, kuhanje…druženje… spust u Sošice.