Završila je sa radom ovogodišnja 12. po redu Mala planinarska škola

Sada već pomalo tradicionalno, izletom „starih“ i „mladih“ planinara, polaznika Male planinarske škole, članova planinarskog društva  „ Dubovac“ Karlovac, završila je sa radom ovogodišnja 12. po redu Mala planinarska škola „ Klinci i klinceze 2022 “ u organizaciji PD „ Dubovac “ i sufinanciranje Karlovačke športske zajednice.

Uspon na uvijek atraktivan Japetić, boravak na Pl. Domu Žitnica, uz dobru papicu, kolače, igra i radost na snijegu nagrada su prije svega polaznicima škole na iskazanoj želji, volji, trudu da se tijekom škole steknu osnovna znanja o planinarstvu.

Sve je započelo 10.rujna 2022. god. hodnjom od svetišta Svetog Josipa na Dubovcu, preko Starog grada Dubovca, gdje su se pridružili članovi udruge za oboljele od ME, disautonomije i fibromialgije a u sklopu projekta “Uključi ME “, pa dionicom Dubovačkog planinarskog puta  do Pl.kuće “Zvonimir Plevnik”. Ni vremenske neprilike nisu spriječile realizaciju cjelokupnog Programa škole koja je provedena na terenu, kraćim izlaganjima i vježbama po nastavnim temama sukladno Programu Dječje planinarske škole u Hrvatskom planinarskom savezu. Klinceze i klinci u pratnji roditelja boravili su na Mirnoj gori u susjednoj Sloveniji, Vinici, Žumberku – Pl.kući „Vodice“, Kleku, Plešivici i Okiću, Cerovačkim špiljama, Petehovcu….dvotjedna vježba na umjetnoj stijeni odvijala se u okviru projekta – programa „Dani otvorenih vrata Penjačkog centra “  financiran iz Javnog natječaja za financiranje projekata udruga iz sredstava  tvrtke „ Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. za 2022. godinu.

Na tematskim izletima školarci su stekli osnovna znanja o planinarstvu i planinama, opremi i korištenju iste, kretanju i boravku u planinama, orijentaciji, zaštiti prirode, penjanju, opasnostima, pomoći i spašavanju u planinama.

Školu je upisalo 25 polaznika, od kojih je 17 s uspjehom završilo ovogodišnju MPŠ. Na prigodnom druženju uručene su im Diplome Hrvatskog planinarskog saveza, a i prigodni poklon ( metalni lončić s amblemom Društva, imenom i prezimenom polaznika ), donacija  je Planinarskog saveza Karlovačke županije uz pomoć tvrtke Lin Trgovina. 

Posebno veseli da su dio škole bili i naša „Velika šestorka “ najmlađih, petogodišnjaci koji ne da su se popeli na Klek, nego su na svakom izletu bili u prvim redovima, od markacije do markacije, predškolske pripreme. Bravo Iva, Klara, Stela Č., Stela N., Ivor, Luka.

Izuzetnom kooperativnošću, doprinos u realizaciji škole dali su roditelji školaraca, koji su unatoč svakodnevnim obvezama, uskladili i obveze klinceza i klinaca ( a ne da ih imaju !!! ) i odvojili vrijeme da uživaju, borave u prirodi, „pobjegnu“ u neki drugi svijet, svijet mira, lijepote koji nam je na dohvat ruke…rastali smo se samo na kratko, planovi su napravljeni, Schengen će nam približiti i druge vizure planinarstva, škola ide početkom rujna 2023.god. , a do onda biti će mjesečnih izleta samo za klinceze i klince, idu i Društveni izleti PD „ Dubovac“ a na kojima mogu sudjelovati i naši najmlađi.

Krešimir Fajdić – voditelj MPŠ 2022