Završni izlet 1. Više planinarske škole

Po planu škole završni izlet 1. Više pl. škole trebao je biti na Marmoladu u Italiji ali zbog tragedije koja se je tamo dogodila i zatvaranja staza koje vode na vrh nismo bili u mogućnosti ostvariti taj cilj. Velike vrućine i sustavna dugogodišnja nebriga za naš planet očito dolazi na naplatu. To najviše pogađa ljubitelje prirode poput nas planinara ali moramo se prilagoditi novonastaloj situaciji za koji smo mi sigurno najmanje krivi. Tražili smo druga riješenja i mogućnosti i , na prijedlog našeg kolege vodiča Marijana Janka, odluka je pala da idemo na Zeleniške špice. Zeleniške špice su najljepši greben u Kamniško-Savinjskim Alpama a spadaju u masiv Planjave. Greben spada u alpinističke smjerove II – III i spada u alpinističke klasike. Mi smo imali sreću da su nas vodili iskusni alpinisti Janko Marijan i njegov penjački partner Slovenac Andrej Pezdirec. Koristim i ovu priliku da im se zahvalim na njihovom trudu i prenesenom znanju i vještinama ali i strpljenju koje je trebalo.

Polazna točka nam je bio parking u Jermenici od kojeg nam je trebalo oko 2 sata do početka penjačkog dijela. E tu je počela zabava. Penjali, otpenjavali, priječili, abseilali, jahali po stijenama, koristili poznate a i neke izmišljene tehnike samo da sve bude sigurno. Svaki komad opreme dobro je došao kao i savjet vodiča. Činilo se da kraja nema ali nakon dugih 6 sati stižema na cilj. Na vrhu čestitanje i osmjesi, sreći nema kraja. Spuštanje je kroz Repov kot koji nam je također priuštio par detalja za koje je trebalo dosta koncentracije i opreza jer su noge već bile umorne. Sam silazak je trajao oko 4 sata tako da nam je sve ukupno trebalo oko 12 sati za tu turu.
Na izletu su, osim spomenutih vodiča, sudjelovali Marina Bedeniković, Josipa Zagudajev, Đani Fabac, Davor Jakšić i Robert Lemić.
Ovim izletom završena je 1. Viša planinarska škola u organizaciji PD Dubovac. Školu je upisalo 12 polaznika a završilo 8 koji su stekli pravo izlaska na ispit.
Ovim putem također zahvaljujem svim polaznicima na njhovom trudu, zalaganju i suradnji u školi a predavačima, instruktorima i vodičima na njihovom nesebičnom prenošenju znanja, vještina i iskustva na polaznike škole.
Voditelj škole
Robert Lemić