06.05.2023. ŽUMBERAČKA GORA

IZVJEŠĆE S IZLETA NA ŽUMBERAČKU GORU , 06.05.2023.g.

Planirani izlet na Žumberačku goru održan je prema planu a 40 učesnika izleta uživalo je u prirodi i lijepom proljetnom danu .

Autobus nas je iz Karlovca odvezao do mjesta Gaberje sa slovenske strane Žumberačke gore . Stali smo na novo uređenom parkiralištu  Gorjanci i krenuli markiranom stazom preko sela Jugorje  prema planinarskom domu na Gospodični .  Uz lakši tempo trebalo nam je nešto manje od sat i pola do prvog cilja . Obnovili smo zalihe vode na izvoru a odmorili se i osvježili na terasi lijepog planinarskog doma a oni koji su već ogladnili , kušali su neke od specijaliteta kuće . Nastavili smo lagano prema Sv.Miklavžu i planinarskom domu za koji smo imali informaciju da je zatvoren . Unatoč tome na lijepoj osunčanoj terasi smo uživali u proljetnom suncu te  obišli crkvicu Sv.Miklavža i  „stari“ kameni planinarski dom . I ovdje je bilo prilike za nešto pojesti i popiti ali „iz ruksaka“.

Nastavak puta vodio nas je kroz voćnjake i šumu prema državnoj granici između Hrvatske i Slovenije . Našli smo se na poznatom terenu i dodirnuli markiranu stazu koja vodi od Svete gere prema planinarskoj kući Vodice, da bi šumskom neoznačenom stazom došli ubrzo na Hranilovićev vrh . Poznat je kao najviša točka Zagrebačke županije .

Nakon kratkog zadržavanja i fotografiranja , nastavili smo šumskom stazom do ceste koja vodi sa Svete Gere prema Sošicama . Uključili smo se na markiranu i poznatu stazu da bi pravcem „preko Boića“ došli do Sošica i našeg autobusa .

Prije polaska za Karlovac  još smo potražili odmor  i osvježenje u lokalnoj gostioni „kod Radića“ .
Dobro raspoloženi vratili smo se u Karlovac petenaestak minuta poslije 18 sati .

Izlet su vodili vodiči Damir Starešinić i Ratko Draganjac a pomogao je i vodič Daro Gabrek .

foto : Miro Markolin

 

 

NAJAVA:
PD Dubovac organizira jednodnevni izlet u subotu  06.05.2023. na ŽUMBERAČKU GORU.

Žumberačka gora ili Gorjanci ( slovenski naziv ) svakako spada u posebno zanimljive planinarske destinacije kontinentalne Hrvatske . No osim u Hrvatskoj ,ona se prostire i na slovenskoj strani. Državne granice bile su svojevrsna zapreka planinarima ali ulaskom Hrvatske u Schengensko područje otvaraju  se nove mogućnosti  obilaska ove lijepe planine.
Izlet će krenuti sa slovenske strane Žumberačke gore , prijeći državnu granicu i završiti u Hrvatskoj .Na slovenskoj strani Žumberačke gore nalaze se dva lijepa planinarska objekta  , pa ćemo obići oba . Planinski dom na Gospodični i Dom pri Miklavžu . Uz ovaj drugi nalazi se i  „stari“ planinarski dom koji je van funkcije , te crkva Sv.Miklavža . Ovdje planiramo duži odmor . Nastavit ćemo u Hrvatsku  i popeti se na Hranilovićev vrh ( donedavno Bezimeni vrh ) pa nastaviti do poznate markirane staze od Svete Gere do Sošica . U mjestu Sošice završava naša tura i tamo nas čeka autobus .U Sošicama je također predviđen odmor prije polaska za Karlovac .

Polazak : 06.05.2023.g. u 07,00 sati ispred zgrade suda u Karlovcu .
Cijena prijevoza : 11 € /82,9 Kn( veliki autobus ) .Uplate na sastancima kod vodiča , zaključno s  28.04.2023.
Ocjena težine :  O – kondicijski otežano , N- tehnički nezhtjevno
Vodiči :  RATOMIR DRAGANJAC  ( 098 9436 170 ) , DAMIR STAREŠINIĆ  (091 2584 026)

OKVIRNI PLAN IZLETA

  • 07,00 polazak autobusa
  • 08,30 dolazak na paerkiralište Gorjanci ( Jugorje kod Gabrja )
  • 08,45 polazak na turu
  • Gospodična , Sv. Miklavž, Hranilovićev vrh , Boljara, Sošice
  • 16,30 polazak za Karlovac – očekivani povratak oko 18,00 h

Staza kreće od parkirališta Gorjanci  kod crkve u Gabrju i uspinje se cijelo vrijeme do Planinskog doma pri  Gospodični na Gorjancih. Uspon je umjeren , na kratkim odsjecima  strmiji . Staza se najvećim dijelom kreće kroz šumu , sve do doma. Nastavak staze do Domu pri Miklavžu je položen a dalje do Hranilovićevog vrha, koji je najviši vrh našeg puta , je oko 140 m visinske razlike. Nakon toga se stalno spuštamo do Sošica .

Ipak ,cijela staza nije kratka i zahtijeva dobru kondiciju .Hodanja je ukupno oko 5 sati ne računajući odmore .

OPREMA :

Preporučene su planinarske cipele , odjeća primjerena  uvjetima .Štapovi za hodanje su dobrodošli . U slučaju vlažnijeg vremena dobro je imati gamašne. Rezervnu  obuću i  odjeću može se ostaviti u autobusu.

Kod doma  na Gospodični je izvor pitke vode ,  po kojem je  lokacija dobila ime . U polasku je dovoljno imati do 1l vode .

Domovi su opskrbljeni hranom i pićima  no dobro je ponijeti vlastitu hranu . Kod doma pri Miklavžu predviđen je duži odmor pa se po želji može konzumirati hrana .

 

←   Kod na foto album vodiča .

 

 

 

 

 

Odustanak od izleta: Ako sudionik izleta ne otkaže svoje sudjelovanje na izletu do 10 dana prije izleta ili u roku koji odredi vodič, ili ne dođe na izlet, Društvo ili vodič nisu dužni vratiti iznos predujma odnosno cjelokupne uplate. Izuzeto od navedenog, povrat uplaćenih sredstava moguć je u slučaju:
– kada sudionik izleta sam pronađe drugog sudionika, za izlet na kojemu ne može prisustvovati (predloženi sudionik mora biti prihvaćen od strane vodiča izleta).
– ako vodič izleta ima na listi čekanja sudionika za izlet
– opravdanog zdravstvenog ili osobnog razloga