22.01.2023. 25. VINCEKOV POHOD

IZVJEŠTAJ:

Zimsko, idilično nedjeljno karlovačko jutro, opet imamo „pospanca“, a planinari smo, pričekali, krećemo prema Međimurju.

Žamor u busu, dvosatna vožnja i evo nas na najvišem vrhu Međimurja, Mohokos, „naporan dvominutni uspon“, žig HPO, fotkanje, nakon odmora, okrijepe u „ Amadeusu“ ( otvoren još jedan lokal ),odlazimo prema toplicama Sv.Martin na Muri, tradicionalnoj startnoj točki, ove godine ljubilarnog 25.Vincekovog pohoda. Iako je prohladno, oblačno, pomalo sumorno, na startu, brojni planinari, čuju se različiti jezici, brzinski rješavamo formalije ( kotizacija ), podjela prigodnog poklončića, blokića za ovjeru pohoda.

Na startu poznata lica, ljubazni domaćini, organizatori članovi PD „BUNDEK“ iz Murskog Središća dočekuju nas s pićem dobrodošlice, kruhom s masti,  lukom…
Krećemo, čeka nas petnaestak kilometara hodnje Vincekovom stazom, preko vinorodnih brežuljaka Grkaveščaka i Venca do Gradiščaka, Kapelščaka, Koncovčaka Baloga i Bundeka , nekoliko usputnih stajanki u bregovitom dijelu ( na nekima Vincekov obred ) spušta se u ravničarski dio, do dvorane još 2 kilometra.

Nekako svi jure…vrijeme nije idealno za zastajkivanje…privlači ih sportska dvorana, kraj hodnje i planinarska veselica uz glazbu, jelo i piće. Dvorana prepuna već oko 14 sati ( to se nikad nije dogodilo). Manjina ipak gušta u druženju na otvorenom, slave se i rođendani, nova poznanstva,  u dvorani su oko 17.00 sati…. neki već kreću prema kućama, mi se opuštamo, ples, pokoje piće, kažu organizatori, prvi prihajate, zadnji projdete, a krenuli doma u 19.00, Karlovac nas dočekuje sa snijegom, rastajemo se…ujutro radni dan…

Iza nas je još jedan Vincekov pohod, za Dubovčake 9. po redu…opet smo, nadam se, većina uživala na odlično organiziranom pohodu ( sudjelovalo preko 3000 planinara ), pohvale domaćinima.                   Hvala svim našim članovima, prijateljima planinarima iz HPD „Vinica“ i PD „Vrlovka“ koji su svojim ponašanjem pridonjeli uspješnoj realizaciji ovogodišnje Vincekove priče.

Izlet pripremili i vodili :

vodič  Krešimir Fajdi i Ivan Lutz

FOTO TIHOMIR MASTELIĆ

________________________________________________________________

NAJAVA:

Planinarsko društvo „DUBOVAC“ Karlovac za svoje članove i članove HPS-a  organizira izlet u Međimurske gorice sa usponom na MOHOKOS ( KT HPO 3.1., 344 m ) najviši vrh u Međimurju i Međimurskoj županiji.

Zbog svoje neznatne visine, položaja u selu Pleškovcu, a na cesti Čakovec – Štrigova, ne daje dojam planinskog vrha. Na vrhu je kameno obilježje vrha, maleno parkiralište, livadica i odašiljač. Iako Međimurske gorice nemaju tipična planinska obilježja, izlet na Mohokos vrijedi planinarski iskoristiti i obići ono što one nude. Glavne su osobine toga kraja pitomost pejzaža i laka prohodnost pa se cijelim Međimurskim planinarskim putom može proći ugodnom šetnjom bez velikih uspona i silazaka.

To su osobine i VINCEKOVOG POHODA , ove godine jubilarnog 25. po redu,  koji je 2010. i 2016. Hrvatski planinarski savez proglasio najboljom planinarskom akcijom u Republici Hrvatskoj a organizator PD „Bundek“ iz Murskog Središća je primio Godišnju nagradu  HPS-a.

“ Tam su ti bregi, tam je i Mura, tam su ti dobri ljudi, med njimi buš našel BUNDEKA“

Pohod se organizira po međimurskim bregima i to po svakom vremenu kako bi se obilježio Dan svetog Vinka, zaštitnika vinogradara. Trasa pohoda je po vinorodnim brežuljcima od kojih nijedan nije viši od 300 m. Petnaestak kilometara lako se prijeđe za 4-5 sati uz mnogo stajanki i odmorišta. Put započinjemo u Toplicama Sv.Martin i nastavljamo preko vinorodnih brežuljaka Grkaveščaka i Venca do Gradiščaka, Kapelščaka, Koncovčaka i Baloga. Nakon nekoliko usputnih stajanki u bregovitom dijelu (na nekima do njih  bit će tradicionalan Vincekov obred ) krećemo prema Murskom Središću, najsjevernijem hrvatskom gradu, do sportske dvorane u kojoj je kraj našeg hodanja, a početak planinarske veselice uz glazbu, jelo i piće (grah, hrenovke, kobasice-nisu uključeni u startninu ! )
“Na dan sv.Vinka vinogradar ide v gorice po sakomu vremenu, pa i po dežđu i po snegu”,
pa je tako i naš pohod predviđen bez obzira na vrijeme. Nadajmo se dobrom vremenu jer poslovica kaže : Če Vinka sunca peče, v lagve vino teče.

VodičiKREŠIMIR FAJDIĆ  ( 091 3903 311 ),  IVAN LUTZ ( 091 6215 144)
Polazak 22.01.2023.( nedjelja ) – 06:00autobusna stanica ispred zgrade suda u Karlovcu
Težina izleta:   L ( kondicijski lako ) N ( tehnički nezahtjevno )
Cijena izleta :  16,00 € / 120,55 HRK  +  startnina 3 € / 22,60 HRK (simboličan poklon/ iznenađenje/ , kontrolni kartončić koji se potvrdi na cilju u dvorani, te kruh sa slaninom i žestica na startu )
Preračunato prema fiksnom tečaju konverzije 1 EUR = 7,53450 HRK )

PLAN IZLETA

 – 06:00  polazak ispred suda prema Pleškovcu (  Čakovec – Štrigova ) gdje planiramo stići oko 8:00 sati
 – 08:00 –  08:30  odlazak na MOHOKOS, kraći odmor, jutarnja okrijepa i nastavak prema Toplicama Sv.Martin
 – 09:00  start 25. Vincekovog pohoda
– 14:00 – 15:00 cilj u Murskom Središću – sportska dvorana ( planinarska veselica uz glazbu, jelo i piće )
– 18:00 ( ili prema dogovoru ) polazak prema Karlovcu gdje planiramo stići oko 21:00 sat.

Vodič ima pravo izmjene programa izleta prema objektivnim okolnostima na terenu.

Pored obvezne planinarske opreme istu ćemo prilagoditi i dogovoriti prije polaska, a prema vremenskim prilikama.

NAPOMENA: Odazivom na izlet, odnosno uplatom istog, svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta, da ispunjava  zdravstvene,  psihofizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da prihvaća ovaj program, da ima plaćenu članarinu u pl. društvu za tekuću godinu, da pristupa izletu na vlastitu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča.

Prijave za izlet isključivo sa uplatom zaključno sa 12.01.2023. god.kod vodiča ili na sastancima Društva  četvrtkom u 19:30 sati.

Predlažemo da se učlanite u PD DUBOVAC iz Karlovca.Tako postajete članom HPS-a čime ostvarujete niz pogodnosti,od osiguranja do raznih popusta.

ŠTO NAS JE VIŠE TO NAM JE BOLJE !!