29.01.2023. SVETA  GERA 

IZVJEŠTAJ:

Nakon bolesti dvojice vodiča koji su trebali voditi Pohod na Svetu Geru uskočili su igraći s klupe Davor Jakšić i Damir Starešinić uz Davora Špaca vodiča sa specijalnim zadatkom.

27 dubrovčaka krenulo je po programu u 07,30 autobusom iz Karlovaca i u 08,30 smo bili u Sošicama. U Sošicama  nas je uz mnoštvo planinara dočekalo i obilje snijega. Nakon što je stigao autobus planinara iz PD Željezničar iz Zagreba dva Davora pomogli su gostima Jakšić je desetak poveo prema Svetoj Geri a Špac 20tak prema Sopotskom slapu i našem domu Vodice.

Uz razmišljanje cestom ili stazom preko Boića ipak smo se odlučili stazom. Uz zaleđenu cestu i visina snijega otežavala je uspon ali ne i volju za dolaskom na vrh žumberačkog gorja. Došli smo oko 11,30 i zadržali se skoro oko sat vremena. Nekima je snijega bilo dosta za danas pa su se spustili do Sošica cestom a desetak najupornijih isprtilo je put i došla u 15,30 do našeg planinarskog doma u Vodicama.

Marina, Andreja, Sanela i Irena dočekale su nas sa toplim čajem, kuhanim vinom i drugom vrstom okrijepe te kuhanim kobasicama. Malo smo se odmorili i ugrijali i zajedno sa njima spustili se oko 17,30 u Sošice. Još smo prepričavali dojmove u Sošicama i krenuli pomalo umorni putem za Karlovac oko 18 sati. Uz teške uvjete na stazi (duboki snijeg, skliska cesta i niska temperatura) sa zadovoljstvom mogu napisati da su se svi članovi našeg društva koji  krenuli na Svetu Geru do nje i došli.

Vodiči Davor Jakšić (vodič pripravnik) i Damir Starešinić

Planinari HPD Željezničar koji nisu otišli na Geru podijeljeni su u 2 grupe tkz. B i C grupa (ukupno 40 planinara i planinarki) i krenuli oko 9.30 prema Jazovki u pratnji 2 vodiča i 2 članice PD Dubovac. Nakon Jazovke B grupa (25 planinara i planinarki) pod vodstvom Davora Špaca preko Sopota otišlo je do Sopotskog slapa. Nakon laganog odmora na slapu snježnom stazom nastavili smo do Vodica gdje smo stigli oko 13.00 te se ponovno susreli s grupom C (koju je vodio vodič HPD Željezničara preko uspona na Vodice sa strane Sošica). Nakon odmora i okrijepe na Vodicama (za što posebno zahvaljujemo odličnim domaćicama) C grupa kreće oko 13.00 a B grupa oko 14.00 kreće prema Sošicama gdje stižemo oko 15.00 baš na vrijeme da obiđu novo otvoreni posjetiteljski centar Sošice. Posebne zahvale za potporu i pomoć  članici PD Dubovac Mirjani Dilber koja je držala odstupnicu B grupe od Jazovke preko Sopotskog slapa do Vodica. 

Vodič Davor Špac

Izvještaj napisao Damir Starešinić

FOTO:

___________________________________________________________

NAJAVA:
PD Dubovac organizira jednodnevni izlet u nedjelju 29.01.2023. na 
SVETU  GERU. 

Sveta Gera je najviši vrh Žumberačke gore. Šumski proplanak na vrhu je mjesto gdje su se nekoć održavale  narodne veselice i stočni sajmovi, a danas i već dvadeset i devet godina unazad na zadnju nedjelju u  prvom mjesecu održava se tradicionalni zimski planinarski pohod sa liturgijskim slavljem kod ostataka  kapele Sv. Ilije Proroka koje počinje u 12,00 sati.  

Polazak : 29.01.2023.g. u 07,30 sati ispred zgrade suda u Karlovcu  

Prijevoz i cijena : autobus, 8,00 Eura (60,00 Kn) . Uplate na sastancima četvrtkom , kod vodiča .  Ocjena težine : otežano , nezahtjevno  

Vodiči : Darko Gabrek ( 098 649 545 ), Robert Boić (091 519 1894) i Davor Špac (099 310 2807) 

PLAN IZLETA  

 07,30 polazak autobusa  

 08,30 dolazak u Sošice  

 09,00 polazak na stazu  

 11,30 dolazak na Svetu Geru  

 12,00 početak misnog slavlja  

 12,00 do 13,00 polasci grupa prema pl. domu Vodice  

 14,00 do 16,00 dolazak na pl. dom Vodice  

 16,30 polazak prema Sošicama  

 18,00 polazak iz Sošica prema Karlovcu  

 19,30 najkasniji dolazak u Karlovac  

Vodiči će organizirati vođenje grupa sukladno iskazanom interesu (Sošice-Sveta Gera-PD Vodice, Sošice Sveta Gera- Ravna gora- PD Vodice, Sošice-Sopotski slap-Pliješ-PD Vodice i od PD Vodice do Sošica).  

OPREMA : U skladu sa vremenskim uvjetima, prikladna odjeća ,čeone lampe, štapovi za hodanje, hrana i  voda iz ruksaka, 

NAPOMENA : obavezna osobna i planinarska iskaznica , 

Prijavom na izlet svaki član Društva potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke  uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu  odgovornost. Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih  okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.