15.07.2022.  Jalovec

IZVJEŠTAJ: 

16 planinara je sa dva kombija krenulo u petak popodne put Slovenije za Planicu. Prognoza je bila sumnjičava, ali svejedno krenusmo. Dolazimo pod skakaonice u Planici i ostaje nam još nešto manje od sat vremena hodanja do doma u Tamaru. Vrijeme tmurno i kišovito.

Drugi dan rano buđenje i polazak u 5 ujutro za 2645m visoki Jalovec, kralj slovenskih gora kako ga još nazivaju. Ujutro vrijeme sa niskom naoblakom, da bi ubrzo ušli u oblak. Nakon što smo prošli sipar pod ozebnikom i feratom se popeli na Jalovšku škrbinu izlazimo na prekrasno sunčano vrijeme sa pogledom na Julijske alpe. Ispod nas u dolini Tamar ostalo je more oblaka. Nadalje nas je pratilo lijepo sunčano vrijeme uz lagani vjetar tako da je na momente u stijeni bilo i vruće. Nakon šest sati izlazimo na vrh. Uobičajeno čestitanje i fotografiranje jer nekima je ovo i prvi dvotisućnjak.
Slijedi silazak prema Kotovom sedlu, da bi nakon napornog otpenjavanja u zapadnoj stijeni jalovca i prolaskom sipara sišli do doma. Vrijeme nas je poslužilo i unatoč prognozi bilo je vedro i sunčano.
Nakon pive i okrijepe na domu slijedi jos 45 min. hodanja do auta na Planici.
Vrlo zahtjevna i lijepa tura koju su svi uspješno odradili.
Jadranko Jagodić

    

NAJAVA:

Planinarsko društvo „ Dubovac “ Karlovac za svoje članove i članove HPS – a organizira planinarski izlet  od 15.07.2022.  na Jalovec.

Vodič : Jadranko Jagodić 099 85 13 149

Cijena prijevoza : osobni automobili

Težina  : izrazito teško , vrlo zahtjevno 

Polazak :15:00 sati , petak 15.7.2022, g. ispred zgrade suda u Karlovcu 

PD Dubovac organizira uspon na kralja slovenskih gora Jalovec 2645m. U petak popodne se kreće do Planice te spavanje na planinarskom domu u Tamaru. Plaćanje u domu na Tamaru je samo u gotovini.

 U subotu rano ujutro u 5 sati je polazak na uspon. Uspon bi bio preko Jalovške škrbine iznad Ozebnika, a silazak preko Kotovog sedla. Uspon ima oko 1800m visinske razlike i biti će potrebno 9-12 sati za uspon. Izlet je spada u vrlo zahtjevne, a potrebna je kompletna oprema za ferate: kaciga, pojas, ferata kit. 

OKVIRNI PLAN IZLETA

Petak 15.7.2022

15:00 Polazak iz Karlovca te vožnja do Planice, priprema i hodnja od sat vremena do doma u Tamaru, spavanje

Subota 16.7.2022

05:00 Polazak na uspon

17:00-19:00 Očekivani silazak do Planice i povratak za Karlovac

Oprema: Udobna obuća (gojzerice), prikladna odjeća, zaštita od vremenskih uvjeta (sunca i kiše). Kompletna oprema za vrlo zahtjevne planinarske putove: kaciga, pojas, ferata kit, poželjno rukavice zbog metalnih sajli na osiguranim putevima.

Prijave kod vodiča ili četvrtkom na sastancima društva u 19:30.

Vodiči zadržavaju pravo izmjene plana izleta ukoliko to smatraju potrebnim (vremenski uvjeti na terenu)

Učlanite se u PD Dubovac. Što nas je više to nam je ljepše!