28.-29.10.2023. Sveti Ilija Biokovo

IZVJEŠTAJ:
Iza nas je predivan vikend na Biokovu. Ova surova planina dopustila nam je da joj se približimo zahvaljujući divnom sunčanom danu. Zapravo, sve je započelo posjetom Imotskom i njegovim jezerima. Susretljivi domaćini “HPD-a Imotski” proveli su nas kroz svoj grad. Uistinu predivni domaćini, i jedva čekamo da nas posjete kako bismo uzvratili pruženo gostoprimstvo. U kasno popodne krenuli smo za Makarsku, točnije Veliko Brdo. Već provjereni Velobrski ledari dočekali su nas po drugi puta u svome planinarskom domu. Nakon večere slijedilo je druženje, ali bez pretjerivanja. Spavanje je bilo možda malo tijesno, ali slatko, pravo planinarsko. Nedjelja je bila rezervirana za planinarenje po Biokovu. Prva tura budi se u 05:30 i kreće prema Bastu, odakle kružnom turom na Svetoga Iliju. Jadranko predvodi grupu od 22 planinara na “Kralja hrvatskih gora”. Ostali biraju nešto lakše ture, ali ništa manje zanimljive. Najveći dio odlazi do Gornjih Brela, te se spušta prema moru. Uistinu prekrasna i pristupačna staza za upoznavanje Biokova. Manja grupica, točnije “Zlatna liga”, koju predvodi Zlatni sa svojim zlatnim korakom prelazi oko 15 km šećući se uz more do Brela. Sve tri grupe okupljaju se u Brelima u kafiću na obali. Kupanje nije izostalo. Zaključno, može se kazati da su nas planina i more ponovno osvojili. Grupa je bila prilično velika, ali homogena. Bilo je tu mnogo doživljaja koje je teško opisati, zapravo ih se samo može doživjeti.

FOTO TIHOMIR MASTELIĆ IVIĆ

FOTO MIRO MARKOLIN


NAJAVA:

PD Dubovac  28.-29.10.2023. vodi svoje članove i članove HPS-a na Biokovo, vrh Sveti Ilija (1642 m).

Polazak: 28.10.2023. (subota) u 05:00 sati ispred suda
Prijevoz i cijena: BUS (43 eura), noćenje za 30 osoba u domu (11 eura), ostali u privatnom smještaju (20 eura), gulaš (8 eura)
Vodiči: MARIN MARAS 091 686 3866, Jadranko Jagodić, Milan Zlatar-Zlatni
Samo bus plaćate prije puta.
Ako niste za gulaš naglasite mi prilikom prijave. 

Subota: oko 11:30 dolazimo u Imotski. Prolazimo poučnom  stazom „Imotska jezera- Gaj“. Obilazimo Crveno i Modro jezero, i utvrdu Topana (oko 6 km). Kava u Imotskom. U 15:00 sati krećemo prema Velikom Brdu. U 19:00 zajednička večera u domu, a nakon toga fešta.

 Nedjelja: u 7:00 polazak busom na planinarske ture:

A grupa (teža): kružna tura iz Basta na Sv. Iliju (1642 m) u trajanju do 10 sati. (https://planinarenje.hr/staze/bast-mandlova-ploca-ledenice-sveti-ilija-osicine-bast?odrediste=sveti-ilija-biokovo)

B grupa (lakša): Od Gornjih Brela prema Donjim Brelima. Maksimalna visina oko 500 m. Obilazimo Nevistinu stinu, Šuplju stinu, sklonište Pakline, šumu Pakline i Francusku cestu.

Planinarski dom „Velobrskih ledara“ ima mušku i žensku kupaonicu s tušem. Dom je opremljen kuhinjom, i opskrbljen pićem. Za spavanje u domu potrebna je vreća za spavanje.

Povratak u Karlovac oko 23:00 sata.

OPREMA: planinarska obuća, standardna planinarska odjeća, štapovi za hodanje, zaštita za hladnoću, vjetar, kišu, rezervna odjeća, prva pomoć, hrana iz ruksaka, min. 2 l vode.

NAPOMENA: obavezna osobna i planinarska iskaznica, maska za lice.

Uplate kod vodiča četvrtkom u 19.30 sati u Školskoj sportskoj dvorani Mladost – mala dvorana, zaključno s uplatom do 19.10.2023.

Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat s uvjetima izleta te da ispunjava psihofizičke, zdravstvene i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, ima plaćenu planinarsku članarinu za tekuću godinu te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča.

Vodič zadržava pravo izmjene plana i programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.